Közélet

Felmentették Balla Irma fiát

balla irma fia (ingyenes, Schönstein Sándor)
balla irma fia (ingyenes, Schönstein Sándor)

A férfit egyszer már elítélték, akkor 12 évet kapott. A bíró most úgy látja: a meggyilkolt politikus fia ártatlan.

Felmentette a bíróság az édesanyja, Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort. A megismételt elsőfokú eljárásban hozott ítéletet Bakó József bíró hirdette ki péntek délelőtt a Debreceni Törvényszéken. A megismételt eljárás végén a bíró több mint két és fél órán keresztül ismertette a vádtörténetet és az ítélet indoklását.

Mint mondta, Balla Irmát 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza – mondta. A vádlottat kevert személyiségű, de nem kóros állapotú embernek nevezte a bíró, és emlékeztetett rá, hogy az egész eljárás alatt következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Sok volt a konfliktus, de nem ő ölte meg

Bakó József részletesen elemezte, hogy miért vetette el a bíróság az esetleges elkövetői kört illetően a Balla Irma képviselői munkája kapcsán felvetődött politikai szálat, a rokonokat, az áldozat esetleges titkos férfikapcsolatát.
Külön elemezte D. Lajos szerepét, aki a gyilkosság előtti napokban Balla Irma szomszédjában egy építkezésen segédmunkásként dolgozott, és egy másik bűncselekmény gyanúsítottjaként kétszer bevallotta a gyilkosságot, majd később visszavonta vallomásait. Elmondta a bíró, hogy a férfinak többen is alibit igazolta, a gyilkosság estéjén az áldozat telefonjáról indított hívásnál nem ő szólt bele a telefonba. Ezt határozottan állította az a tanú, akit akkor felhívtak. Az áldozat körme alól vett mintában nem az ő DNS-profilját, hanem két idegenét találták, akiket viszont nem sikerült azonosítani, és nem találták meg a DNS-ét azon a pajszeren sem, amelyet a védelem kutatott fel és csatolt a bizonyítékokhoz.

A vádlott személyiségéről a bíró elmondta: tisztelte az anyját, de két ok miatt gyakran volt konfliktus közöttük. Az egyik, hogy a fiú csak akkor mehetett el a barátaival szórakozni, ha előtte kitakarított otthon, a másik vitaforrás pedig a tanulás volt, ami miatt a vádlott el is költözött anyjától. Egy esetben a konfliktus kölcsönös tettlegességhez is vezetett anya és fia között.

A szakértői véleményekre is alapozva a bíró megállapította, hogy a vádlott személyiségében kritikus pont az érzelmi-indulati élete, hajlamos a hirtelen dühkitörésre, de nem ez a tipikus személyiségjegye. A “kevert személyiségzavar azonban nem lehetett kihatással a bűncselekményre” – jegyezte meg a bíró. Elmondta azt is, hogy pontosan rekonstruálták a gyilkosság napjának eseményeit, és megállapították, hogy a gyilkosság feltételezett időpontjának egy jelentős szakaszára a vádlottnak “egyértelmű, megdönthetetlen alibije van”.

A bíró az ítélet indoklásában kitért a vádlott poligráfos vizsgálatára, az áldozat mobiltelefonjának vizsgálatára, a nyomozás, a helyszínelés hiányosságaira, majd kihirdette, hogy a vádlottat bizonyítottság hiányában felmenti a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság vádja alól.

Az ügyvéd szerint részsiker

Magyar György ügyvéd részsikernek nevezte a Debreceni Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletét. Ez nem a védő sikere, hanem az igazságszolgáltatás diadala – kommentálta az ítéletet Magyar György, aki három napot kért a bíróságtól az ítélet tanulmányozására. A vádlott fellebbezést nyújtott be, hogy a bíróság  bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet. Megítélése szerint ahogy a többi szóba jöhető embert kizárták, úgy őt is ki kellett volna zárni az elkövetői körből.

A politkus fia egyébként bízott a felmentő ítéletben, de miután az első eljárásban váratlanul szabadságvesztésre ítélték, és csak a rajta lévő öltönyt vihette magával a börtönbe, a mostani ítélethirdetésre – mint mondta – jobban felkészült: egy bepakolt hátizsákkal érkezett. Gulyásné Birinyi Ildikó ügyész a tényállás téves megállapítása miatt fellebbezett az ítélet ellen, kérve a bűnösség megállapítását az elsőfokon felmentett vádlott elítélését.

Öt éve már

Mint ismert, Balla Irmát 2007 húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását.

Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, s elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának az azonnali megszüntetését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik