Belföld

Egy hónap alatt majdnem 3 milliárd forint közbeszerzést nyert a MET

Újabban önkormányzati tendereken indul az offshore hátterű cég, amely Gyula önkormányzatának 1,6 milliárd forintért szállíthat gázt. A MET többször az állami Főgázt előzte meg a versenyben. Magyar csoda lvl. végtelen.

Miután egy miniszteri rendelet következményeként már kifutóban van a milliárdos gázüzlet, a MET Magyarország Zrt. új állami piacok után nézett. A társaság 2015 tavasza óta pályázik sikerrel különböző önkormányzati, állami tendereken. 

A cég azóta megnyerte a

  • GYSEV Zrt. 143 milliós tenderét (földgáz beszerzése, szerződés aláírása: 05.18.)
  • Eger 328 milliós tenderét (földgáz beszerzése, 05.21.)
  • Szeged 527 milliós tenderét (földgáz szállítása, 05.22.)
  • Gyula 1,665 milliárdos tenderét (földgáz szállítása, 06.04.)
  • Kiskunhalas 99 milliós tenderét (földgáz szállítása, 06.17)
  • Jánossomorja 21,9 milliós tenderét (földgáz beszerzése, 06.23.)

Ez tehát egy hónap alatt (az első szerződést május 18-án írták alá, míg a legutolsót a sorban június 23-án) összesen majdnem 3 milliárd forintnyi közbeszerzést jelent (2783 millió forint). A Közbeszerzési Értesítő adatai alapján a MET ezt megelőzően egyáltalán nem nyert közbeszerzéseket.

Jobb, mint az állami Főgáz

A tenderek többsége nyílt volt, a jánossomorjai és a kiskunhalasi munkát azonban a MET meghívásos pályázaton hozta el. A jánossomorjai tenderen a MET volt az egyetlen, amely érvényes ajánlatot nyújtott be. A MET többször az állami Főgázzal szemben tudott nyerni, így volt ez az egri 328 milliós, a szegedi 527 milliós és a gyulai 1,6 milliárdos pályázatnál is. 

A MET Magyarország Zrt. egy svájci offshore cégé. A MET-csoportban a cég korábbi közlése szerint 10 százalékos tulajdonos Orbán Viktor barátja, Garancsi István, 40 százalék a Molé. A struktúra így néz ki:

A 444.hu áprilisban írta meg, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter visszavonta azt a rendeletet, amely az alapja volt az elmúlt négy év egyik legnagyobb, államközeli üzletének. A MET részben e konstrukciónak köszönhetően 2012-ben 50 milliárd forintnyi osztalékot termelt. 

A MET Magyarország Zrt. adózott eredménye a 2012-es 50 milliárd forintról 2014-ben 362 millió forintra zuhant. Ezek után számítani lehetett arra, hogy új piacok után néznek. Úgy látszik, elsőként éppen az állami közbeszerzések területét találták meg. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik