Belföld

A PM offshore-stoppot hirdetne az önkormányzatoknál

A Párbeszéd Magyarországért (PM) azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatok ne alkalmazzanak tanácsadóként offshore vagy offshore hátterű cégeket, illetve az ilyen vállalkozások ne nyerhessenek a közbeszerzéseken.

Petrovai László, a párt pestszentlőrinci önkormányzati képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az önkormányzatnál offshore hátterű cégek működnek közre közvetítőként a gázbeszerzések során, és “Fidesz-közeli háttéremberek cégei által tulajdonolt cég került abba helyzetbe”, hogy gázt szállíthat az önkormányzatnak.
A politikus szavai szerint az offshore hátterű Sourcing Hungary Kft. körülbelül 36 millió forint megbízási díjat kap majd az önkormányzattól azért, mert új energiaszállítót talált a számára.

Az energiaszállító a Nordest Energy Kft., amely Perenyei Tamás ügyvéd, a “Fidesz egyik megbízható háttéremberének a tulajdonában áll” – mondta. Hozzátette, hogy a júniusi képviselő-testületi ülésen “már árambeszerzés kapcsán is megjelent ugyanez a szándék az önkormányzat vezetésének részéről”.

Az ellenzéki képviselők viszont olyan módosító javaslatokat nyújtottak be, amelyek alapján offshore vagy offshore hátterű cégek nem kaphatnának tanácsadóként közpénzeket és nem nyerhetnének a közbeszerzési pályázatokon – közölte.

XVIII. kerület: minden rendben a közbeszerzéssel

 Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata kedden közleményben reagált Petrovai László szavaira. Az önkormányzat a jogszabályokat betartva, elektronikus árlejtéses nyílt közbeszerzési eljárás után a legkedvezőbb árat kínáló szolgáltatóval szerződött földgáz szállítására – írták. Az önkormányzat a közbeszerzési eljárásba tanácsadóként bevonta a Sourcing Hungary Szolgáltató Kft.-t. A cég javaslatára az önkormányzat ajánlatkérőként csatlakozott egy önkormányzatokból álló konzorciumhoz annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb árat érhesse el – közölték. Hozzátették: a csoportos közbeszerzést a Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. bonyolította.

A közlemény szerint a cég megbízása mellett szólt, hogy politikai hovatartozástól függetlenül több mint száz önkormányzati ügyfele van, emellett számos állami szerv és magáncég is a kft. közreműködésével vásárolja olcsóbban az energiát. Hasonló tapasztalattal és ügyfélkörrel rendelkező, csoportos közbeszerzéseket bonyolító cég a mai napig nem került az önkormányzat látókörébe – tették hozzá.

Az önkormányzat csodálkozással tekint Petrovai László sajtótájékoztatójára, hiszen a képviselő “minden tájékoztatást és hiteles információt” megkapott a témával kapcsolatban – fogalmaztak. A kerület a közleményéhez csatolta a Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. törvényes képviselőjének átláthatósági nyilatkozatát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik