Belföld

236 millió forintot nyert Mészáros Lőrinc eddig kevésbé ismert cége

A Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. a Fehérvill-ám Kft.-vel közösen nyerte meg a GYSEV Zrt. 236 millió forintos nyílt tenderét. A pénzért 2 állomáson kell majd a vasúti felsővezetékeket érintő munkákat végezniük. A nyertes céget Mészáros 2013-ban egy felcsúti autószerelőtől vette meg.

A pályázatot a 65 százalékban a magyar állam, 28 százalékban az Osztrák Köztársaság tulajdonában álló GYSEV Zrt. írta ki. A vasúttársaság még májusban hirdetett nyílt versenyt, amelyre július elejéig lehetett jelentkezni. A pályázatra a Mészáros-féle konzorciumon kívül egy cég adott be érvényes ajánlatot.

Az R-Kord Kft. és konzorziumi partnere a kapuvári és a mosonszolnoki vonatállomásokon dolgozik majd.Itt kell “vasúti felsővezetéki munkákat” végezniük.

Néhány a feladatok közül:

– kompozit szigetelők cseréje az állomás teljes területén 
– csomóponti feszítő huzalok és hozzájuk tartozó rögzítő szelvények cseréje
– iránysodrony tagok cseréje 
– segédsodronyos hosszláncok segédsodronyainak és szorítóinak cseréje

Az 1997-ben megalapított R-Kord Építőipari Kft.-t 2013-ban vette át Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, milliárdos vállalkozó, Orbán Viktor barátja. Mészáros előtt a cég egyik tulajdonosa egy felcsúti autószerelő volt, Molnár Balázs. A másik tulajdonos az autószerelő testvére, Molnár Péter volt.

A honalpon ezt írják magukról:

“Az R-KORD Kft. jelenlegi fő tevékenysége út-, vasút- és mélyépítés; vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építése, karbantartása, tervezése, engedélyeztetése; nemzetközi- és belföldi szállítás.”

Az R-Kord a kozbeszerzes.hu szerint eddig ezen kívül egyszer tudott közbeszerzést nyerni, 2012-ben futott be a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 11 milliós tenderén.

A cég honlapja szerint ugyanakkor az elmúlt években a megrendelőik közé tartozott többek között a MÁV Zrt, a MOL Rt, és a BKV Zrt, is. A cég egyébként évek óta milliárdos forgalmat bonyolít le, 2010-ben 1,1 milliárd, 2014-ben 1,2 milliárd forint árbevétele volt. 2010-ben és 2014-ben a nyeresége egyaránt 17 millió forint volt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik