Belföld

“Égni fog a Fidesz, a kormány, de személyesen Orbán Viktor is”

orbán kerítés (Array)
orbán kerítés (Array)

„Amit Orbán Viktor mond, az nagyjából úgy szokott történni” – mondta a Hír24-nek egy fideszes országgyűlési képviselő, ami egybevág a helyi, közfoglalkoztatottakat eligazító illetékessel, aki úgy fogalmazott a Népszabadságnak, hogy „ha Orbán Viktor azt mondta, hogy augusztus 31-ig le kell zárni a határt, akkor le lesz zárva a határ.”

Fideszes forrásunk aggódva tette hozzá: „Bár sokán már egymást kérdezik a pártban, mi lesz, ha mégsem áll majd a migránsokat megállító határ?”

November. Nem, augusztus

Az ideiglenes biztonsági határzár bejelentésekor még azt mondták, novemberre készülnek el, ezt módosította Orbán Viktor az idei tusványosi beszédében augusztus 31-re. A miniszterelnök bejelentése után érkezett a hír, hogy kétmilliárd forinttal megnőttek a költségek, a tegnapi Magyar Közlönyben pedig jött a kormányhatározat, a rendkívüli bevándorlási és migrációs nyomás kezeléséhez szükséges források biztosításáról, ami 22,2 milliárd forintról szól.

A plusz pénz mellett emberekre is szükség van, már közfoglalkoztatottak is építik a határzárat, a Hír24 többükkel beszélt is, beszámolónkat itt olvashatja. Rohamtempó van a határon, ugyanakkor nincs annál groteszkebb látvány, mint amikor katonák és közfoglalkoztatottak építik a kerítést, néhány méterre tőlük pedig egy menekült család sétál el éppen. Ez közel sem kitaláció, a Délmagyar tegnap fotózta le a jelenetet.

„Óriási pofára esés”

Azóta az is kiderült, hogy a kerítéshez még hozzá sem kezdtek, csak a GYODA épül. Hogy az mi? Nem kerítés, távolról sem. Közelről meg végképp nem az, gyorstelepítésű drótakadály, mindössze másfél méteres magasságban. És az sem épül meg végig, egy mocsaras szakaszon, ahol a menekültek eddig meg sem próbáltak átjutni, nem lesz semmilyen akadály. A magasabb kerítés a pengedrótok mögött novemberre lehet kész.

 GYODA
Kép: MTI / Máthé Zoltán 

Vagyis nem véletlen, hogy a közfoglalkoztatási mintaprogram november 30-án jár le, ezzel kapcsolatban a Belügyminisztérium azt mondta, az érintett határszakasz 2015. augusztus 31-ig történő lezárását további munkavégzés követi. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ugyanakkor teljesíthető a szűk határidő, de ennél több részletet nem árult el, nemzetbiztonsági megfontolásból.

„Ha ez az egész dolog nem lesz kész augusztus végéig, abból óriási pofára esés lesz. Égni fog a párt, a kormány, de személyesen Orbán Viktor is” – foglalta össze félelmeit egy másik kormánypárti forrásunk.

Majd ő is megerősítette azt az értesülésünket, aggódva számolják a hátralévő napokat a hónapból, egymást kérdezgetik, vajon kész lesz-e a határzár. „De a végén úgyis az lesz, hogy átadnak valamit, ráfogják, hogy ez az, kész a határzár, a maradékra meg ráfogják, hogy utómunka.”

Pedig olyan szépen indult

Miután a kormány megtalálta az új ellenségképet, a bevándorlókat, akik nem vehetik el a munkát, tartsák tiszteletben a kultúránkat, na meg a törvényeinket, de inkább ne is jöjjenek ide, elkezdték építeni az ideiglenes biztonsági határzárat, vagyis a kerítést.

És ez a húzás bejött a Fidesznek, a közvélemény-kutatási adatok alapján a sokáig válságban lévő Fidesz a Medián korábbi mérése szerint a szavazókorú népességen belül két hónap alatt 4 százalékpontot emelkedett. Írtunk az Ipsos felméréséről is, június elején mértek, az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor szerintük, jelenleg 1,6 millióan tartoznak oda. Essen szó a Századvégről is, szerintük közel fél év után ismét nőtt a kormánypártok támogatottsága, a Nézőpont is azt mérte, hogy a májusi 27 százalék után már 30 százalékos a Fidesz-tábor.

„Azt hittük, ez segít. És úgy is néz ki, hogy segített, de ha balul sül el a dolog, akkor az egész visszahullhat a fejünkre. Mintha köpnénk egyet fölfelé, de aláállnánk” – szemléltette a kormánypárti forrásunk.

A kerítés az új Várkert Bazár

Reiner Roland, a Republikon Intézet elemzője szerint egy dolgot látni kell kerítés ügyben, a Fidesz az utóbbi időben elkezdte alulpozícionálni a határzárat, mi is épül meg a nyár végéig. „Kicsit olyan ez, mint a Várkert Bazár, már akkor át lehet adni, amikor majdnem készen van.” Egyébként Orbán már az évértékelő beszédében felvetette a menekültkérdést, „a probléma felrajzolása egy hosszú folyamat volt, ami végül megállította a Fidesz népszerűségvesztését, majd elindultak fölféle”, véli Reiner, majd hozzáteszi, hogy sokat segített az is, hogy olyan demonstratív eszközökhöz is hozzányúltak, mint a plakátkampány vagy az építkezés a déli határon.

„A menekülttáborok bővítése egyértelműen jobban orvosolná a problémát, de a kerítés látványosabb” – összegezte az elemző.

Forgatókönyv, a legrosszabb verzióval

Megírtuk korábban, hogy Kübekháza polgármestere kiakadt a kerítésen, mert pont a településnél ér véget a drótháló, ami Molnár Róbert szerint arra lesz jó, hogy hozzájuk terelje a menekülteket és felkoncolja a határban élő őzeket.

Mások is kiakadhatnak a jövőben, ha azt látják, hogy közeledik a hónap vége, a migránsok jönnek, a háromméteres kerítés meg sehol. „Most mindenkiben ott a várakozás, hogy beválik a csodafegyver, de ha mégsem, elképzelhetőnek tartok egy olyan forgatókönyvet, ami arról szól, hogy zendülés, palotaforradalom lesz a Fideszen belül” – festett elég sötét jövőt a fideszes képviselő.

 Kesztyűs kézzel
Kép: MTI 

Másik forrásunk pedig hozzátette, hogy akár az is előfordulhat ebben az esetben, hogy előlép egy esetleges Orbán-kihívó az őszi Fidesz-kongresszus előtt. Végső esetben tehát bele is bukhat a kormányfő a saját ötletébe, a kerítésbe; a kormánypárti padsorokból származó információk szerint.

Ugyanakkor Reiner szerint ez a forgatókönyv valószínűtlen, az őszi kongresszusig nem elképzelhető az Orbán-ellenes hangulat, „a palotaforradalomhoz kihívó is kellene, akit jelenleg nem látni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik