Belföld

Kiakadt a kerítésen a kübekházi polgármester

gyoda (Array)
gyoda (Array)

Pont a településnél ér véget a drótháló, ami Molnár Róbert szerint arra lesz jó, hogy hozzájuk terelje a menekülteket és felkoncolja a határban élő őzeket.

Nem oldja meg a migrációs problémát a magyar-szerb határon húzódó kerítés – írja a belügyminiszternek címzett levelében Kübekháza polgármestere. A település a magyar-szerb-román hármashatár közelében fekszik.

A településvezető, Molnár Róbert azt írta: félelemmel és aggodalommal tölti el a határzár, az szerinte a migrációt nem csökkenti, legfeljebb hátráltatja és áttereli a román-magyar határszakaszra. Ebből a szempontból Kübekháza is érintett lehet, hiszen ott ér véget a kerítés.

Molnár arról is érdeklődött Pintér Sándornál, hogy végeztek-e bármilyen környezetvédelmi hatásvizsgálatot arra nézve, hogy a pengés drótok milyen természeti károkat okozhatnak a vadállományban, a település határában ugyanis rengeteg dám, őz és vaddisznó él, melyek vonulási útját és természetes életterét kettévágja a kerítés, amibe beleszaladva az állatok elpusztulnak.

Azt is kérdezte, hogy a kormány miként próbálja megvédeni a természeti kincseket és milyen kártérítést nyújtanak a Szőreg-Kübekházi Vadásztársaságnak az elhullott állatok összegyűjtésében, elszállításában és megsemmisítésében. Molnár továbbá szeretné megtudni, hogy milyen segítséget ad a kormány Kübekháza számára az építkezést végző gépek által tönkretett mezőgazdasági utak és aszfaltos útszakaszok rendbetételéhez.

Molnár kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett velük és hozzátette: „A hatalom ereje nem mentesít sem a felelősségvállalás, sem a törvények, egyéb jogszabályok betartása alól.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik