Belföld

Orbán határidő-módosítása miatt kétmilliárddal drágább lesz a kerítés

Éjjel-nappal építkeznek, de a szakemberek szerint így is lehetetlen elkészülni augusztus 31-ig.

Kétmilliárd forinttal drágítja meg a szerb-magyar határra építendő 175 kilométer hosszú kerítés árát az, hogy Orbán Viktor augusztus 31-re előrehozta a munka befejezésének határidejét – értesült a Népszabadság.

Kerítésépítésben jártas szakemberek szerint egy hónap alatt lehetetlen felállítani a határzárat. A lap belügyi forrásai viszont azt mondták: a kormány eldöntötte, hogy állnia kell a kerítésnek, tehát állni fog.

Azért, hogy a határidőt tartani próbálják, a büntetés-végrehajtás máris kibérelt számos drótkerítésfonó üzemet, melyek tulajdonosaival megállapodtak, hogy a különleges szaktudást igénylő munkafázisok kivételével minden más feladatot az odavezényelt elítéltekkel végeztetnek el. Háromműszakos munkarendben zajlik az építkezés, hat cölöpverő gép folyamatosan dolgozik majd. A kerítés felállítását a honvédség speciális műszaki egységei végzik 900 katonával, akiknek szükség szerint 100-250 közmunkás segít.

A lap úgy tudja, a határzárhoz nem építenek elektronikai védelmet, a határt csak a már meglévő mobil mozgásérzékelők és hőkamerák figyelik.

A kormány szerdán a költségvetési tartalék terhére 22,2 milliárd forintot szavazott meg a „migrációs probléma” kezelésére, ebből kétmilliárdot közvetlenül az építkezés felgyorsítására fordítanak, 8 milliárd 880 millió forintot pedig a Belügyminisztérium kap új munkatársak felvételére, de ebből az összegből kell kártalanítani a kerítésépítés során a gazdákat is. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tízmilliárd forintért vásárolhat konténereket és ingatlanokat, a Honvédelmi Minisztérium pedig hárommilliárdot kapott az építkezéssel összefüggésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik