Belföld
kerítés3 (Array)

Határzár: a turbófokozathoz közfoglalkoztatottak is kellenek, nem is kevés

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 30. 15:56

Orbán Viktor kijelentette, augusztus 31-ig állnia kell a kerítésnek, ehhez pedig nagyon sok dolgos kéz kell. A katonák mellé már toborozzák a közfoglalkoztatottakat.

A kormányfő Tusványoson határozott az új dátumról, kicsit előrehozta a dolgokat, augusztus 31-ig kész kell lennie a biztonsági határzárnak. „Az ettől eltérő időpontok érvénytelenek” – tette hozzá. Ide tartozó levelet kaptunk a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálatától, amiben azt írják, hogy „az építéshez kapcsolódó közfoglalkoztatási program országos mintaprogramként indul. A mintaprogram 2015. augusztus 3. napjától indul és november 30-ig tart.”

A héten két helyszínen, Mórahalmon és Szegeden indult meg a programban résztvevők toborzása. Azok kaptak a tájékoztató előadásról értesítőt, akik regisztrált munkanélküliek, de jelenleg nem vesznek részt semmilyen közfoglalkoztatásban. Az érdeklődőket tegnap és ma arról tájékoztatták a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt (HM EI Zrt.) munkatársai, hogy elsősorban segédmunkás munkakörben fogják alkalmazni a közfoglalkoztatottakat, de olyan személyekre is szükség volna, akik kisgépkezelői vizsgával rendelkeznek, írta a kormányhivatal. Első körben a közvetlen határmenti, mórahalmi és szegedi járásokban élők kaptak értesítőt, de a szükséges létszám biztosítása érdekében a toborzás a határtól 50 kilométer távolságra eső járásokra is kiterjeszthető.

kerítés1 (Array) Kép: MTI

A tájékoztatón elhangzott: napi 8 órában, két műszakban (06:00-tól 14:00-ig; illetve 12:00-től 20:00-ig) folyik majd a munka, a munkaidőbe a helyszínre szállítás időtartama is beleértendő. A közfoglalkoztatottak elsősorban egyszerű, képzettséget nem igénylő feladatokat fognak elvégezni: növényzetet irtanak, talajmunkákat végeznek, ahol szükséges fásszárú növényzetet vágnak ki, határnyiladékot tisztítanak, anyagot mozgatnak. A munka irányítását a HM EI Zrt. munkatársai végzik majd.

Az ideiglenes határzár építésében résztvevő munkások (honvédségi dolgozók, közfoglalkoztatottak) a foglalkoztatás időtartama alatt napi kétszeri étkezésben (reggeli-ebéd vagy ebéd-vacsora) részesülnek, amelyet a Magyar Honvédség biztosít számukra térítési díj nélkül. Szintén ingyen szállítják a közfoglalkoztatottakat a konkrét munkavégzés helyszínére, illetve munkaruhát, védőeszközt, valamint védőitalt is biztosítanak számukra.

Az ideiglenes mechanikai határzár építésénél 215 fő Csongrád megyei közfoglalkoztatottra számítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.