Belföld

Medián: jön fel a Jobbik, stabilizálja helyzetét a Fidesz

fidesz(1)(960x640).jpg (Array)
fidesz(1)(960x640).jpg (Array)

A május második felében készült Medián-felmérés szerint a tavaszi hónapok a jobboldali pártok erősödését hozták.

A hvg szerint a Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességen belül két hónap alatt 4 százalékpontot emelkedett, de ez nem ellensúlyozza a kormánypárt népszerűségvesztését, a mostani 28 százalékos szavazótábor 10 százalékponttal elmarad a tavaly októberben mérttől.

A Jobbik is erősödött, ez önmagában nem lenne olyan látványos, ám a mostani 16 százalékos támogatottsága a legmagasabb, amit valaha mért a Medián, ráadásul az elutasítottságuk is csökkent.

A többi ellenzéki párt stabilan tartja magát, kivéve az MSZP, ők két hónap alatt három százalékpontnyi támogatót vesztettek, így most 8 százalékon állnak. Nőtt azonban a szavazási kedv, a Medián szerint márciusban a válaszadók 44, májusban 52 százaléka állította, hogy a közeljövőben „biztosan” elmenne szavazni.

Korábban írtunk az Ipsos felméréséről is, a június elején végzett felmérés szerint a Fidesz vesztesége minimális: az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor, jelenleg 1,6 millióan tartoznak oda. A Jobbik valamivel többet veszített, két hónapja 17 százalékon állt, most 15 százalékos, és 1,2 millió szavazópolgár követi a radikális pártot. Az MSZP-nek az áprilisi 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel mögötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik