Belföld

Üzent az ENSZ: Magyarország ne kapkodva változtasson menekültügyi rendszerén

ENSZ(1)(960x640).jpg (Array)
ENSZ(1)(960x640).jpg (Array)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) mély aggodalommal tölti el az a menekültügyi jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatcsomag, amely a héten került a Magyar Országgyűlés elé - közölte a szervezet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szorgalmazza, hogy gyorsított eljárás helyett a hivatalos szervek konzultáljanak a civil társadalommal és a Menekültügyi Főbiztossággal a javaslatok jogszerűségéről, valamint háborús konfliktusok elől menekülőkre gyakorolt hatásáról – fogalmaz a szervezet közleménye.

Emlékeztetnek: a magyar Parlament július 3-i ülésén vitatja meg, hogy a javasolt változtatásokat sürgősséggel tárgyalja-e az Országgyűlés a július közepén kezdődő szünet előtt.

„A javaslatok elfogadása több ezer olyan ember életére lenne végzetes hatással, akik Magyarországon próbálnak biztonságra lelni” – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR budapesti székhelyű Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője. „Arra kérjük a magyar kormányt és a képviselőket, biztosítsák, hogy a menekültügyi jogszabályok módosításai összhangban maradnak a nemzetközi és regionális menekültvédelmi sztenderdekkel.”

Gyorsított eljárás, visszaküldés, fogvatartás

A vitatott javaslatok között szerepel a menedékjogi kérelmek megfelelő garanciák nélküli, gyorsított eljárásban történő vizsgálata, a menedékkérők visszaküldése olyan, az Európai Unión kívüli országokba, ami nem biztonságos számukra, valamint a menedékkérők, ezen belül nők, gyermekek és különleges szükségletekkel bírók hosszas fogvatartásának fenntartása.

„A magyar menekültügyi rendszer már ezelőtt is egyre szigorodott. Attól tartunk, hogy az új módosítások ellehetetlenítik a háborús konfliktusok és üldöztetés elől menekülők számára, hogy biztonságra leljenek ebben az országban” – tette hozzá Montserrat Feixas Vihé. „Megértjük Magyarország biztonsággal kapcsolatos aggályait, de ennek kapcsán nem szabad pont az áldozatokat veszélybe sodorni.”

A szerb-magyar határszakaszra tervezett kerítéssel kapcsolatban a szervezet aláhúzza: minden országnak joga van határai védelmére, beleértve az engedély nélküli határátlépés ellenőrzését, az embercsempészet és emberkereskedelem elleni küzdelmet, de ezt úgy kell végezni, hogy az segítse a menekültek jogainak védelmét, az intézkedéseknek pedig összhangban kell lenniük az államok nemzeti, európai uniós és nemzetközi jogban foglalt felelősségével, ideértve a menedékkérés jogának biztosítását.

A tervezett kerítés valójában még inkább az emberkereskedőknek és embercsempészeknek szolgáltatja ki a menekülteket – közölte a szervezet honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik