Belföld

Illatos út: az LMP perel a hasonló veszélyforrások nyilvánosságáért

Az LMP szerint a kormány hónapokig tagadta a vészhelyzetet, az Illatos út "a kormány felelőtlenségének és inkompetenciájának jelképe".

Az LMP pert indít a budapesti Illatos útihoz hasonló veszélyforrások, a mentesítési feladatok és a rendelkezésre álló költségvetési források aktuális listájáért, miután azokat hiába kérte Fazekas Sándor minisztertől – közölte Sallai R. Benedek, a párt országgyűlési képviselője szerdán.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke közleményében azt írta: az LMP szerint az Illatos út “a kormány felelőtlenségének és inkompetenciájának jelképe”, a kormány hónapokon keresztül tagadta a vészhelyzetet és a kárelhárítási kötelességet. A botrány hatására tett lépéseik “csak felszíni kezelést jelentenek”, a talajban és a talajvízben több ezer köbméternyi, élőlényekbe is bejutó méreg várhat hatástalanításra – tette hozzá.

Leszavazták a kármentesítés finanszírozását a kormánypártok

A politikus szerint az Illatos út “csak a jéghegy csúcsa”, az országban számtalan hasonló “időzített bomba ketyeg”.
Sallai R. Benedek kitért arra: az Országos Környezeti Kármentesítési Program évek óta érdemi források és valódi gazda nélkül működik. A több mint harmincezer veszélyforrást monitorozó prioritáslistát a jelek szerint évek óta nem gondozzák, az a nyilvánosság számára elérhetetlen – közölte.

Hozzátette, a kármentesítő tevékenységhez forrást rendelő LMP-s költségvetési módosító indítványokat a kormánypártok leszavazták, így sem az idei, sem a 2016-os büdzsé nem biztosít pénzt erre, és a csődtörvénynek az Illatos útihoz hasonló helyzeteket megelőző módosítását is hiába javasolták.

“A kormány százezrek életét, egészségét, stratégiai vízkészletünket kockáztatja. Az alulfinanszírozott, kézi vezérlés alá helyezett, a szakemberek többségétől megvált intézményrendszer láthatóan nem képes kezelni a jelentős környezeti kockázatokat” – írta az LMP politikusa.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán azt közölte, hogy részletes tényfeltárás szükséges az Illatos úti telephelyen, hogy kiderüljön, mi volt pontosan a szennyezés forrása, a tényleges szennyezés felmérése és a kármentesítés csak a hulladék elszállítása után kezdődhet meg. A minisztérium felidézte, hogy május 31-ig a Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyéről már elszállították a kiemelten veszélyes hulladékot tartalmazó 1005 hordót, amely mintegy 110 tonnának felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik