Belföld

Brutális környezetszennyezés az Illatos úton

illatos út (illatos út, )
illatos út (illatos út, )

Nyugodtan mondható katasztrofálisnak a helyzet: kétezer tonna veszélyes hulladék mérgezi a talajt, a vizet és a levegőt Budapest közepén.

Hordókban sorakoznak a gyúlékony, mérgező anyagok a fővárosban, az egykori Budapesti Vegyiművek veszélyeshulladék-tárolójában, amit dúsan benőtt a gaz. A hordók nagy része szétrohadt vagy szétdurrant, szabadon folynak el a veszélyes anyagok a talajba és a talajvízbe, vagy fújja őket a szél a levegőbe. Beláthatatlan következményekkel járna egy tűz – ezt mondta a Greenpeace vegyész szakértője a 444-nek, és a portálon szerdán közzétett fotókból is kitűnik, hogy egyáltalán nem üres hangulatkeltésről van szó.

A Duna is veszélyben van

Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál a látottak alapján egyáltalán nem biztonságos élni vagy dolgozni, a hulladékot azonnal el kellene szállítani és megtisztítani a területet. Ráadásul pont arra folyik az egyik Duna-ág. Kétezer tonna, részben azonosítatlan anyag áll a szétmálló ipari területen.

A korábbi évek talajvíz-vizsgálati eredményei is megerősítik, hogy a szennyezés kijutott a környezetbe. A környezetvédelmi felügyelet is megállapította, hogy a szabadban tárolt hulladékot a nyári melegek idején folyamatosan locsolják, hogy megakadályozzák a tüzet vagy robbanást, ezzel viszont a sérült hordókból kiszivárgó anyagokat közvetlenül belemossák a talajba, talajvízbe.

Hozzáértés nélkül ülnek az időzített bombán

1992-ben már történt itt egy nagy vegyi robbanás: huszonegyen sérültek meg. A Budapesti Vegyiművek 2008-ban megszűnt, a felszámoló cég hozzáértés nélkül, tehetetlenül ül egy időzített bombán. 2005-ben 1,4 millárd forintból elkezdték ugyan a talajvíz megtisztítását, de teljesen feleslegesen: a szivárgó anyagokat senki nem szállította el.

Az, hogy a fotók elkészülhettek, vagy hogy a több mint száz szivattyút, amivel korábban a talajvíz tisztítását végezték, egyszerüen ellopták, azt mutatja, hogy könnyedén be lehet jutni a veszélyes, gyúlékony anyagokkal teli területre. A hatóság közben annyit tett, hogy többször megbírságolta a terület gazdáját, ami viszont nem tud fizetni és az áldatlan állapotok felszámolására sincs lehetősége.

Megoldást jelentene, ha valaki felvásárolná az értékes ipari területet: a terület megtisztításának árát a felszámoló beszámítaná, így olcsón hozzá lehetne jutni az ingatlanhoz. Csakhogy, mivel a telep és környéke fokozottan veszélyes, az állam nem engedélyezi a terület árusítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik