Belföld

Kórházszövetség: nincs elég pénz az egészségügyre a 2016-os költségvetésben

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a társadalmat veszélyeztető kritikus helyzet elkerüléséhez módszeres és tervezett forrásbevonásra van szükség az egészségügyben, ezt a 2016-os költségvetési tervezet nem biztosítja.

Velkey György csütörtöki közleményében azt írja: a jövő évi költségvetés tervezete alapján az egészségügy jövőre sem számíthat arra, hogy a finanszírozás fedezné az ellátást. Legalább 120 milliárd forinttal kell növelni az egészségügy 2016-os költségvetését, és ez is csak a legsürgősebb kárenyhítésre lenne elég – hangsúlyozta. Az egészségügyi közfinanszírozást véleménye szerint az ország hazai össztermékének, GDP-jének két százalékával kellene emelni.

Azt írta: elegendő erőforrás hiányában illúzió, hogy biztosíthatják a korszerű gyógyításhoz szükséges eszközöket és anyagokat “az európainál betegebb magyar társadalomnak”. Ezeket ugyanis a magyar kórházaknak a világpiacról kell beszerezniük, ugyanannyiért, mint a “jóval magasabb GDP-jük jóval magasabb arányát egészségügyre fordító” európai országoknak.

Az ellátás színvonalának tartására tett kísérletek az önköltség alatti központi finanszírozás következményeként a szolgáltatók eladósodottságához vezettek – folytatta. Az elmúlt évek célzott intézkedései sem tudtak érdemi változást elérni a folyamatban, “ami ugyancsak rendszerszerű hibára utal”. A kórházrendszer adóssága 2015 első felére azért vált kritikussá, mert az előző években mind a dologi költségek finanszírozására, mind az adósság utólagos rendezésére kevés pénz jutott – emelte ki.

Egészség nélkül nincs gazdasági növekedés

Velkey György szerint a gazdasági növekedés fenntartásának egyre inkább gátja lehet a romló egészségügyi közellátás, amely veszélyes a társadalomra.

A jövő évi költségvetési javaslat szerint – amelynek általános vitáját a héten tartja az Országgyűlés – az Egészségbiztosítási Alap jövő évi előirányzata 1963,7 milliárd forint, szemben az idei 1912 milliárd forinttal. A javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátásra valamivel több mint 107 milliárd forint az előirányzat az idei 97 milliárddal szemben. Az alapellátás megújításának második ütemére további 10 milliárd forint szerepel. Összevont szakellátásra jövőre 634 milliárd forint fordítható, ez ötmilliárddal több az idei 629 milliárdnál. A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 1659,8 milliárdra csökken az idei 1704,8 milliárdról. Gyógyszertámogatásra jövőre 231 milliárd forintot szánnak a javaslat szerint, hétmilliárddal többet az idei 224 milliárdnál. A gyógyszer-támogatási céltartalék előirányzata nem változik, jövőre is 58 milliárdban határozták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik