Belföld

Kövér magánhadserege kesztyűs kézzel sokkolhat és fújhat

Országgyűlési őrség (Array)
Országgyűlési őrség (Array)

Gázspray-t és kesztyűt is vettek az Országgyűlési Őrségnek a szocialista kapcsolatairól ismert Székely Herbert cégétől – értesült a Magyar Nemzet.

Az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása szerint a Milipol Zrt.-től mintegy 3,5 millió forintért vettek spray-ket 2012 és 2014 között és 3,78 millióért kesztyűket. Az Opten cégadatbázisa szerint a Milipol egyszemélyi tulajdonosa Székely Herbert, aki egykor Fenyő János munkatársa, majd felügyelőbizottsági tagja volt a Zöld Újság Rt.-nek – írja a lap.

A Milipol korábban Combat Kft. néven vált ismertté, 2011-ben a tulajdonosi szerkezet átalakulásával egyidejűleg változtatott nevet. Az átalakulás előtt Székely Herbert mellett Wéber János is a cég ügyvezetője volt, a Magyar Nemzet szerint korábban Székelyhez hasonlóan egykor ő is jó kapcsolatokat ápolt az MSZP vezető köreivel.

Az Országgyűlés sajtóirodája a Magyar Nemzettel közölte: bár a sokkolók beszerzésére az országgyűlési törvény lehetőséget adott, a parlamenti ülés rendjének fenntartására a házőrség csak testi kényszert alkalmazhat. A beszerzéssel követni szeretnék „azt a nemzetközi téren egyre erősödő trendet, ami a rendészeti felhasználású kényszerítő, illetve védekezésre képtelen állapotot előidéző eszközök között előtérbe helyezi a nem halálos fegyvereket”. A sokkoló rohamos elterjedésének oka, hogy az arányosság követelményeinek tágítását jelenti, azaz a lőfegyverhasználatot megelőző újabb lehetőséget ad a rendvédelmi szerveknek. További részletek a Magyar Nemzetben.

Mint korábban megírtuk, 2010-ig a közjogi méltóságok védelmét a Készenléti Rendőrség kormányőrei végezték, de amikor 2010-ben megalakult a terrorelhárítási egység, az vette át a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök személyi védelmét. Később megalakult az Országgyűlési Őrség, így Kövér Lászlóra már a saját emberei vigyáznak. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik