Belföld

A KDNP szembemegy Orbánnal, nem ér meg egy misét a halálbüntetés

Retvari-Bence(960x640).jpg (rétvári bence, )
Retvari-Bence(960x640).jpg (rétvári bence, )

„Hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést” – mondta a párt alelnöke a Válasz.hu-nak.

A Kereszténydemokrata Néppárt nevében Rétvári Bence alelnök 2012-ben egyszer a felvetést már elutasította, de akkor az a Jobbiktól érkezett. Akkor is úgy vélte, hogy a halálbüntetést támogató nyilatkozatok „egyértelmű szakítást jelentenek a keresztény értékvilággal”. Rétvári közölte, „hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának”. „A Jobbiknak vagy így vagy úgy, de döntenie kell a keresztény értékvilág következetes képviselete és a populista javaslatok hangoztatása között”.

A KDNP a keresztény tanítás talaján állva következetesen védi az emberi életet, elutasítja a halálbüntetés bevezetését.

Rétvárit a Válasz.hu azzal kereste meg, hogy a tegnapi Orbán-bejelentés után is érvényes-e korábbi véleménye a halálbüntetést felvető pártokról. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára egyértelművé tette: álláspontja ugyanaz, mint 2012-ben.

Nem ő azonban az egyetlen kormányzati tényező, akinek szabályos pálfordulást kellene végrehajtania, ha támogatni akarná a miniszterelnök legújabb ötletét. A mai Magyar Nemzet idézi például Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki tavalyi tárcavezetői meghallgatásán világossá tette: a halálbüntetés nem állítható vissza, mert ahhoz ki kellene lépni az Európa Tanácsból.

A Hír24 korábban szintén megkereste a KDNP-frakciót, arra kértünk választ, mi a párt hivatalos állásfoglalása a kormányfő keddi felvetéséről, főleg annak tükrében, hogy Ferenc pápa a minap azt mondta, a halálbüntetés „az emberi élet, Isten ajándékának szentsége elleni sértés. Büntetőjogi szempontból is kudarc, mert az igazságot sohasem érhetjük el egy ember megölése által.”  A párt sajtóirodája válaszában közölte, hogy a „súlyos bűncselekmények sokkolják az embereket és sokakban felmerül az ezeket elkövetők végleges kivonása a társadalomból. Mi úgy ítéljük meg, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés megoldja ezt a helyzetet.”

A kormányfő nem először hozza szóba a halálbüntetést. Tavaly májusban szokásos rádióinterjújában azt állította, annak igenis van visszatartó ereje, minél szigorúbbak a büntetések, annál kevesebb bűncselekményt követnek el. Kétségkívül nagy dilemma, hogy a halálbüntetésnél valakinek elveszik az életét, de miután ennek visszatartó hatása van, ezért néhány életet meg is mentenek. Az Európai Unió tiltja a halálbüntetést, „pedig ez is megérne egy misét” mondta akkor. A szakemberek szerint a világ egyetlen országában sem sikerült eddig bebizonyítani, hogy a halálbüntetésnek visszatartó ereje lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik