Belföld

KDNP: Keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést

Retvari-Bence(960x640).jpg (rétvári bence, )
Retvari-Bence(960x640).jpg (rétvári bence, )

Az ilyen nyilatkozatok egyértelmű szakítást jelentenek a keresztény értékvilággal – közölte a párt. Holott Orbán Viktor már 2002-ben is kiállt a halálbüntetés mellett.

„Hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának” – mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke. Igaz, nem most, hanem 2012 nyarán, amikor a Jobbik vetette fel a kérdést – az akkori közleményre a 444 bukkant rá. „Az állam olyan lehetőségekkel rendelkezik, melyekkel hatékonyan tudja büntetni a bűntényt, ártalmatlanná téve elkövetőjét, anélkül, hogy véglegesen megfosztaná a jobbulás lehetőségétől” – mondta akkor Rétvári.

A kereszténydemokrata politikus azt is mondta, hogy a Jobbiknak döntenie kell a keresztény értékvilág következetes képviselete és a populista javaslatok hangoztatása között, hozzátéve, hogy pártja elutasítja a halálbüntetés bevezetését.

Orbán Viktor ugyanakkor nem először veti fel a halálbüntetés szükségességét, még az első kormányzati ciklusa alatt, a nyolc áldozatot követelő móri rablógyilkosság után hangoztatott hasonló véleményt – idézi fel a HVG.hu. Korábban Torgyán József kisgazda pártelnök, Boross Péter MDF-es és Horn Gyula szocialista miniszterelnök is feszegette a kérdést. Tavaly Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki, hogy „személy szerint sajnálja”, hogy nem lehet visszaállítani a halálbüntetést.

A miniszterelnök kedden Pécsen a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban vetette fel ismét,hogy „napirenden kell tartani” a halálbüntetés kérdését. Megkerestük a KDNP-t, hogy most is fenntartják-e a három évvel ezelőtti kijelentést, ha megérkezik a párt válasza, közzétesszük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik