Belföld

Vargának jó Vida Ildikó

vida ildikó (vida ildikó)
vida ildikó (vida ildikó)

Nincs napirenden személyi változtatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőségében – közölte a Napi Gazdasággal a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM).

A lap azt követően kereste meg a szaktárcát, hogy az utóbbi idők fejleményeiből sokan arra következtettek: hamarosan új irányítók kerülhetnek az adóhatóság élére, amit az ellenzék jó ideje követel is. Korábban az adóügyi helyettes államtitkár is azt mondta: a tárca nem személyi kérdésekkel, hanem olyan adóhivatal kialakításán dolgozik, amely a szabálykövető adózóknak számos szolgáltatást nyújthat, megkönnyítheti a legális szereplők életét.

Korábban a sajtó arról írt, hogy az Orbán-Simicska-háború elérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Több jel utalt arra, hogy Vida Ildikónak mennie kell. Először az Állami Számvevőszék hozta nyilvánosságrav az adóhatóságnál feltárt hiányosságokat, majd a legfőbb ügyész a parlamentben árulta el, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítottak meg egy NAV-vezetőt. Az NGM mindkét esetben keményen reagált.

A számvevők kritikáira Vida Ildikó a törvényi határidőt betartva válaszolt, de Lázár János egy hete a kormány munkáját magyarázó sajtótájékoztatón azt mondta, azt az Állami Számvevőszék és az NGM is megviszgálja és ugyan a kormánynak ehhez nincs köze, de azt elvárják a NAV-tól, hogy tartsa be a törvényeket. Most mindenesetre a számvevőszéken van a sor, hogy véleményezze Vida válaszát. Sok minden kiderülhet majd a döntésükből. 

A vizsgált 5 évben egyébként az adatok alapján is úgy tűnik, hogy egyre kevésbé hatékonyan működött a NAV. A hátralékkal rendelkező adózók és az összes hátralék mennyisége is folyamatosan nőtt. Orbán Viktor március hatodikán már célzott erre is. Azt mondta, “nem újabb adókat kell kivetni, meg adókat kell emelni, hanem be kell szedni azt az adót, ami már ki van vetve”.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik