Belföld

Beáldozhatják Vida Ildikót

vida-ildiko(960x640).jpg (vida ildikó)
vida-ildiko(960x640).jpg (vida ildikó)

Az Orbán-Simicska-háború elérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt – írja a HVG.

Több jel utal, hogy Vida Ildikónak kitelt az ideje. Elsőként az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tárta a nyilvánosság elé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatakor feltárt hiányosságokat – emlékeztet a hetilap legfrissebb száma. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már erre is keményen reagált, de utána jött még Polt Péter. A legfőbb ügyész a parlamentben árulta el, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítottak meg egy NAV-vezetőt. Az NGM azonnal zéró toleranciát hirdetett. A HVG forrásai szerint mindez annak az előjele, hogy nagyobb változások lehetnek a vezetésben.

Házon belül hónapok óta tartja magát a pletyka, hogy a NAV felső vezetésében is vérfrissítés következik, Vida Ildikó nem egyedül fog távozni a hivatalból, amelyet elért az Orbán-Simicska-háború. Az irányítás stratégiai jelentőségű, hiszen sokakat kínos helyzetbe lehet hozni a NAV adataival. Hivatalosan a kormány emberarcúvá tenné a hivatalt, és az új arculathoz jöhetnének új arcok. Az mindenesetre biztos, hogy a NAV elnökének csak két hete maradt arra, hogy a számvevőszéki kritikákra érdemben reagáljon. Amennyiben válaszát az ÁSZ elnöke nem tartja kielégítőnek, fegyelmi, súlyosabb esetben büntetőeljárást is kezdeményezhet – emlékeztet a HVG. 

Vida Ildikó néhány napja nem jelent meg a költségvetési bizottság előtt, amely a NAV belső vizsgálatáról, eredményeiről hallgatta volna meg Schmuck Erzsébet (LMP), Szelényi Zsuzsanna (független), Hegedűs Lórántné (Jobbik) és Burány Sándor (MSZP) kezdeményezésére. A Burány Sándor (MSZP) bizottsági elnök által ismertetett levél szerint a NAV elnöke azt írta: az adóhivatal minden kétséget kizáróan megállapította, hogy minden a legnagyobb rendben van, a meghallgatás lehetőségével nem kíván élni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik