Gazdaság

Vajon mikor rúgják ki Vida Ildikót?

vida ildikó (vida ildikó)
vida ildikó (vida ildikó)

Hónapok óta azt pletykálják, hogy a Simicska-Orbán háború elérhet a NAV-hoz is. Vida Ildikóra rászállt az ÁSZ. Ha nem megy át a vizsgán, bajok lehetnek.

Lehetséges, hogy a napokban arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy áldozatul esik-e Vida Ildikó Orbán Viktor és Simicska Lajos harcának. Az Állami Számvevőszék felügyeli a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Egy hónapja készítettek egy nyilvános jelentést, ami a NAV működésével kapcsolatos problémákat tárta fel.

Gyorsan, valami tervet

A 200 oldalas jelentés (PDF) a NAV (illetve egy ideig még APEH) 2009 és 2013 közötti működését tárta fel. 12 pontban lehet összefoglalni a főbb hibákat, amiket találtak. Ezekre kell Vida Ildikóéknak egy intézkedési tervet összerakni.

Ez az a 12 pont, eléggé lerövidítve:

  • A más országokba küldött, vagy onnan fogadott információkérések szabályozását kell aktualizálni.
  • Az eljárási illetékkekkel kapcsolatban több dolog miatt figyelmeztettek. Egyrészt mindig hajtsák be őket az adózón.
  • Ha hátralék keletkezik egy adózónál, akkor nyolc nap után azonnal indítsanak végrehajtást.
  • Ha elévül egy hátralék, azt töröljék is a rendszerből.
  • Jobban figyeljenek oda a kiemelt adózókra. Ha nem érik el a kiemelt adózáshoz elvárt küszöböt, intézkedjenek.
  • Ha törölnek egy megbízólevelet a NAV rendszerében, akkor a törlés oka derüljön is ki a rendszerből.
  • Ha adókötelezettséget ellenőriznének, akkor az erről kiküldött levélben az is derüljön ki, hogy pontosan melyik adókötelezettséget ellenőriznék.
  • Rendszeresen ellenőrizzék a kiemelt adózókat.
  • Dolgozzanak a NAV üzemeltetési szabályzatán, hogy az adóhatóság folyamatosan működjön.
  • Végezzék el az Elektronikus Árverési Felület külső auditálását.
  • Nevezzenek ki Informatikai biztonsági felelőst.

Úgy szakmailag, mint politikailag 

Ezeken a panaszokon még összefoglalva is látszik, hogy kifejezetten szakmaiak. A kifejezetten szakmai panaszok ennek ellenére mégis politikai támadásként hathatnak. A HVG írt nemrég arról, hogy a NAV-on belül hónapok óta pletykálják, új vezetés jöhet. A lap szerint nem csak Vida távozna az Orbán-Simicska háború miatt. Sok más vezetőt is lecserélhetnek, már csak azért is, mert a NAV-nál olyan adatokhoz is hozzáférhetnek, amivel sok embert kínos helyzetbe lehet hozni.

A jelentéshez ugyan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem fűzött megjegyzéseket, de az NGM közölte, hogy elvárják a NAV-tól, hogy időben vigye véghez az intézkedési tervet.

Korlátok

Harminc napott kapott Vida Ildikó és a stábja, hogy ezt az intézkedési tervet elkészítse. Ez március tizedike környékén történt. A határidő a napokban járt le. Ha az intézkedési terv nem készül el időre, akkor a NAV elnöke ellen büntetőeljárást is kezdeményezhet az ÁSZ. Sőt, akkor is megtehetik ugyanezt, ha a jelentés elkészül, de nem megfelelő.

Megkérdeztük tehát a NAV-nál, elküldték-e a válaszaikat. Azt mondták, azokat a hibákat, amik még az APEH korából származnak, már a NAV létrehozásakor kijavították. A többi felvetéssel kapcsolatban pedig Vida Ildikó azonnal intézkedett és a törvényi határidőt betartva válaszolt az ÁSZ-nak. 

Elvárják a törvényességet

Lázár János csütörtökön, a kormány munkáját magyarázó sajtótájékoztatón azt mondta, hogy addig nincsen az ügyről döntés, amíg a jelentést nem vizsgálta meg az Állami Számvevőszék és az NGM is. A válaszokat mindenesetre szerinte a NAV elküldte az ÁSZ-nak. És ugyan a kormánynak ehhez szerinte nincsen köze, de azt elvárják a NAV-tól, hogy tartsa be a törvényeket. Most mindenesetre a számvevőszéken van a sor, hogy véleményezze Vida válaszát. Sok minden kiderülhet majd a döntésükből. 

A vizsgált 5 évben egyébként az adatok alapján is úgy tűnik, hogy egyre kevésbé hatékonyan működött a NAV. A hátralékkal rendelkező adózók és az összes hátralék mennyisége is folyamatosan nőtt. Orbán Viktor március hatodikán már célzott erre is. Azt mondta, “nem újabb adókat kell kivetni, meg adókat kell emelni, hanem be kell szedni azt az adót, ami már ki van vetve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik