Pénzügy
adóbevallás (adóbevallás)

A NAV-tól védi a bróker-károsultakat az NGM

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 04. 10. 14:05

A minisztérium közleményt adott ki, miszerint brókerbotrány befektetőit nem érheti hátrány az adózásban.

Korábban a témában:

A gazdasági tárca arra kéri a NAV-ot, hogy méltányosan járjon el a brókerbotrányban érintett emberek adóügyében. Senkinek sem kell adót fizetnie olyan jövedelem után, amelyet ténylegesen nem szerzett meg.

A gazdasági tárca arra kéri a NAV-ot, hogy ne alkalmazzon semmilyen szankciót azokkal – a 2014-ben ténylegesen jövedelmet nem szerző – magánszemélyekkel szemben, akik a Buda-Cash Zrt-től (fa), a Hungária Értékpapír Zrt-től, illetve a Questor Zrt. által küldött kifizetői igazolásokon szereplő adatokat nem tüntetik fel az szja bevallásukban, és az adót sem fizetik meg utána.

Természetesen azokat a 2014-ben keletkezett jövedelmeket, amelyeket a magánszemélyek ténylegesen megszereztek (s így az igazolás hitelességének kérdése nem merül fel), fel kell tüntetniük a bevallásukban, és az adót meg kell fizetniük utána – jegyzik meg az NGM-es közleményben.

Kérdéses, jogos-e ami a papíron van

Minden cégnek 2015. január 31-ig meg kell küldeni az ún. kifizetői igazolásokat. Az iratokon azt kell feltüntetni, hogy az elmúlt – 2014-es – évben az adott vállalkozástól mekkora jövedelmet szerzett a magánszemély. Az igazolások adatait a NAV elektronikusan, a magánszemélyek papír alapon kapták meg, és ez alapján töltik ki az szja bevallásukat. A felszámolt, illetve felfüggesztett tevékenységű brókercégek is megküldték befektetőiknek január végén a kifizetői igazolásokat. Azonban kérdéses az, hogy a papíron szereplő adatok megfelelnek-e valóságnak. Éppen ezért bevallani és adót fizetni csak annak kell, aki a brókerbotrányban érintett három cégtől 2014-ben ténylegesen jövedelemhez jutott – erősítette meg még egyszer az NGM.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.