Belföld

Érdemes kiváltani a forintosított hiteleket?

hiteltörlesztés (hiteltörlesztés)
hiteltörlesztés (hiteltörlesztés)

Egyre több devizahiteles kapja meg az elkövetkezendő napokban, hetekben a forintosítás részleteit tartalmazó tájékoztató levelet. A forintosított hitel kondícióinak ismeretében érdemes tájékozódni arról, hogy a hitelpiacon van-e esetleg olyan konstrukció, mellyel tovább csökkenthető a havi törlesztési kötelezettség. Egyre több bank jelenik meg ugyanis kedvező hitelkiváltó ajánlattal, némelyek kifejezetten a forintosított hitelekre specializálódva.

Az, hogy forintosítás után a korábbi törlesztőrészlethez képest mekkora összeggel kell kevesebbet fizetnünk a jövőben, a tájékoztató levél kézhezvétele után derül ki. A levél tartalma okozhat nekünk némi csalódást, ha a vártnál kisebb mértékben csökken a havi törlesztésünk. Tehetünk ebben a helyzetben valamit, vagy kénytelenek vagyunk elfogadni a forintosított hitelt az új kondíciókkal?

Kedvező megoldás lehet a hitelkiváltás!

A bankpiacon elérhető hitelkiváltó konstrukciókról azonban nemcsak azoknak érdemes tájékozódni, akik nincsenek megelégedve az új törlesztőrészletükkel, hanem azoknak az adósoknak is, akik egyszerűen csak szeretnék tudni, hogy van-e kedvezőbb a jelenlegi hitelüknél.

Megéri kiváltani a kölcsönt?

A hitelek díjmentes felmondására a forintosítást követő 60 napon belül van lehetőség, majd ezt követően 90 nap áll az adós rendelkezésére, hogy maradéktalanul rendezze tartozását, akár hitelkiváltó kölcsönből. A bankok a végtörlesztésért semmilyen díjat, jutalékot, költséget nem számíthatnak fel.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mitől függ az, hogy érdemes-e a hitelkiváltás mellett dönteni?

Ez függ egyrészt attól, hogy milyenek a forintosított kölcsön kondíciói (mekkora a kamat, a teljes hiteldíj mutató (thm) és a törlesztőrészlet), és persze hogy ehhez képest „mit tud” a kiváltó hitel és milyen feltételekkel érhető el?

Hiába találunk olyan bankot, amely alacsonyabb törlesztőrészlettel kínálja hitelkiváltó kölcsönét a jelenlegi hitelünknél, ha nem felelünk meg az igénylési feltételeknek. Például nem olyan magas a nettó munkabérünk, mint amit a bank elvár vagy éppen nem oldható meg a fizetésünk bankszámlára utalása. Ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén olyan szintű kamatkedvezményre lehetünk jogosultak, mellyel már érdemes kiváltani a forintosított kölcsönt.

Számításba kell venni a hitelkiváltás során felmerülő költségeket is. A végtörlesztésnek ugyan nincs, az új kölcsön felvételének azonban lehetnek költségei, jóllehet ezek jelentős mértékben csökkenthetők a bankok díjelengedési akcióinak köszönhetően.

Hogyan találhatjuk meg a számunkra optimális hitelkiváltó kölcsönt?

Ezen a ponton kapcsolódhatnak be a történetbe a hitelközvetítők. Nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy megtaláljuk a számunkra ideális hitelkiváltó kölcsönt, mivel a teljes hitelpiacot átlátják. A hitelközvetítő bevonásának nemcsak ez az előnye, hanem az is, hogy mindez nem okoz pluszköltséget az ügyfélnek. A Hitelnet.hu országszerte elérhető irodáiban nemcsak a hiteltanácsadás, hanem a teljes körű hitelügyintézés is díjmentes. Minden egyes ügylet esetén egyénre szabottan kell megtalálni az optimális konstrukciót. Az a hitelkiváltó termék, amely az egyik ügyfélnek kedvező, nem biztos, hogy a másiknak is az.

A hitelkiváltás mérlegelése során tehát azt kell számításba venni, hogy a kezdeti költségeket is figyelembe véve havi, illetve éves szinten mekkora összeget spórolhatunk meg a hitelkiváltással a forintosított hitelhez viszonyítva. 

Számoljon a Hitelnet.hu hitelkalkulátorával vagy tegye fel kérdéseit a témában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik