Belföld

Mit csináljunk március 15-én?

Marcius-15(960x640).jpg (Március 15)
Marcius-15(960x640).jpg (Március 15)

Pártok, bulik, szórakozás, kicsiknek és nagyoknak, szombatra és vasárnapra. Ünnepségek és tüntetés valamint családi programok a parasztgolftól a süteményünnepen át a puskamustráig és a nemzeti csúszásig.

Országszerte több helyen már szombaton is tartanak ünnepi rendezvényeket, megemlékezéseket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. Az állami ünnepségsorozat is megkezdődik.

Szombaton Budapesten

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) a “Tisztelet a bátraknak” jelmondat jegyében hív közös ünneplésre: a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát.

A Parlament előtt pedig szombaton délelőtt 10 és délután 4 óra között másfél óránként az Országgyűlési Őrség és a Lengyel Parlament díszegysége tart közös bemutatót, amelyen részt vesz a Készenléti Rendőrség díszegysége és zenekara is.

Ugyancsak szombattól látogatható (egészen március 28-ig) a Múzeumkertben a “Tisztelet a bátraknak” című szabadtéri portrékiállítás. A képek között megnézhetjük Plohn József fotográfus ’48-as veteránokról készített fotóit 1902-ből, továbbá a “napjaink bátrairól” készült képeket is.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton is most szombattól indulnak hétvégenként sűrűbben a kisvonatok, március 15-én pedig megrendezik a „Gyermekvasút nyomában” elnevezésű 20 kilométeres nappali teljesítménytúrát.

Március 15.

Március 15 – kormány és ellenzék

A központi programok vasárnap reggel, a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódnak, ahol 9-kor katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester mond ünnepi beszédet. Délután az Országház Kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

A többi párt különböző fővárosi helyszínekre hirdette meg ünneplését, de van ahol meleg váltás is lesz.
A Pilvax Kávéházban a Lehet Más a Politika tartja 10 órakor ünnepi megemlékezését, majd a Demokratikus Koalíció következik ugyanitt, 11-kor. A Várban a Táncsics börtönt a Párbeszéd Magyarországért stoppolta le magának, 11-re. A Március 15. téren délután kettőkor az Együtt tart megemlékezést, majd háromkor a Jobbik nagygyűlést.
Az MSZP-nél szombaton adják át a Szabad Sajtó Díját, vasárnapra pedig több vidéki és fővárosi rendezvényt hirdettek meg.

Civilek

A Bem téren délután 1-től a Civil Összefogás Fórum tart megemlékezést. Ellenzéki tüntetést is szerveztek: a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport „Új magyar köztársaságot” címmel hirdetett akciót. A civil és demokratikus ellenzék menete, amelyre már több ezren bejelentkeztek, vasárnap délután háromkor indul a Keleti pályaudvartól, a végállomás pedig a terv szerint az Astoria lesz, ahol beszédet mond több ismert személyiség. A demonstrációt a demokratikus ellenzék minden pártja támogatja.

Családi programok a Várban

A nemzeti ünnep alkalmából több helyszínen, változatos programokkal várják az érdeklődőket a Budai Várban. A gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és akár elkészíthetik saját kokárdájukat is. Lesz táncbemutató, tánctanítás, kiállítás és koncertek is.

A Táncsics börtönt is meg lehet tekinteni, és itt „hétpróbás huszárok” címmel egész napra családi próbatételeket hirdettek meg, olyat, mint például a parasztgolf, vagy a kulcskapkodó. A Vármúzeumban kézműves foglalkozásokkal és tárlatvezetéssel kedveskednek a látogatóknak, míg a Hadtörténeti Múzeumban többek között a Magyar Kard Napja alkalmából időszaki kiállítás nyílt, amely bemutatja a kard fejlődését a honfoglalás korától napjainkig. A Levéltárban Kalandos időutazásra invitálnak, ahol végigjárhatóak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jelentős színterei.

Vidéken is remek programok várnak

Megemlékezések és rendezvények persze nem csak a fővárosban lesznek. Íme, átnyújtunk most egy vidéki programcsokrot is. Bár lehet, hogy már késő rá jelentkezni, de azért elmondjuk, számos wellness szálloda hirdetett hétvégi programot az ünnep alkalmából, derül ki a programturizmus.hu-ról.  Ugyanitt találtuk, hogy Tiszavasváriban süteményünnep vár, tortaversennyel. Balatonfüreden Vitorlamúzeumot nyitnak, és újra lesz pörköltészet, reformkori séta, illetve fáklyás felvonulás is.

Monostoron pedig puskamustrát hirdettek meg, és az ágyúk is megszólalnak majd, kétszer is. Az Egri Várban fegyverbemutató, valamint zászlófelvonás és ágyúlövés is lesz az első nemzeti lobogó felállításának tiszteletére.
Eplényben pedig, a Síarénában megrendezik a Nemzeti Csúszást, ami azt jelenti, hogy hagyományos zászlós, trombitával kísért sítalpas felvonulás lesz. A szentendrei Skanzenben pedig néptánccal, népzenével emlékeznek a forradalomra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik