Belföld

Titok, miért nem jöhet még haza Tóásó

Nem beszélhet azokról a feladatairól, amelyek miatt akár még egy hónapig is elhúzódhat Tóásó Előd hazatérése.

Tóásó Előd minden cicoma nélkül engedték szabadon a bolíviai börtönből: “a kormány embere kikísért a cellából, a sötét utcán fogott egy taxit, és beültetett” – nyilatkozta Tóásó az MNO-nak. Első dolga volt, hogy telefonkártyát és egy doboz európai sört vásároljon.

Ami viszont a lényeget illeti, még nem tud hazautazni. Egyrészt nem kapta még vissza az útlevelét, és mint a nemzetnek elmondta: “ezt a dokumentumot nem szeretném a bolív hatóságoknak ajándékozni”. Másrészt adminisztratív dolgokat kell még elintéznie, a vádalkunak van egy olyan része, “amelyről nem beszélhetek, de ez is hátráltatja a hazaérkezésem”. Az indulás akár még egy hónapig is elhúzódhat.

Azonnal kaphat útlevelet

Magyarország mindent megtesz. A Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap közleményben tudatta, hogy megelégedéssel értesültek Tóásó Előd szabadlábra helyezéséről, és a Baptista Szeretetszolgálattal dolgoznak azon, hogy ő és családtagjai a lehető legrövidebb időn belül Magyarországra utazhassanak.

“Garantálom, hogy Buenos Aires-i nagykövetségünk – amennyiben magyar útlevele nem állna a rendelkezésére – Tóásó Előd számára azonnal kiállít egy hazatérésre alkalmas útiokmányt. Bolíviai állampolgárságú családtagjai számára diplomáciai csatornákon keresztül fogunk Magyarország területére történő beutazást lehetővé tévő vízumot biztosítani” – idézte Szijjártó Péter minisztert a KKM közleménye.

MTI/AP

A Tóásó-ügy

Tóásó ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

Tadicot a fegyveres felkeléshez szükséges toborzás miatt, Tóásó Elődöt pedig az ügyben folytatott informatikai terjesztésért ítélték öt év tíz hónap szabadságvesztésre. Mivel mindketten már csaknem hat éve őrizetben voltak, büntetésüket – a bolíviai sajtó szerint már február 15-én – letöltötték, így február végén szabadon engedték őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik