Belföld

Goodfriend: Ha ez nincs, ez van

Goodfriend-nyakkendoi-1(430x286).jpg (andré goodfriend, nyakkendő)
Goodfriend-nyakkendoi-1(430x286).jpg (andré goodfriend, nyakkendő)

Az amerikai ügyvivő szerint Magyarország demokrácia. Utána ezt azért erősen árnyalja a Magyar Narancsban.

M. André Goodfriend a globális energiajátszmáról, Paksról és a Déli Áramlatról is beszél, és az interjúban emlékeztet rá, hogy korábban az Egyesült Államoknak is aktív kereskedelmi kapcsolatai voltak Oroszországgal. Az ukrajnai beavatkozás óta ez gyökeresen megváltozott. Magyarország NATO- és EU-tagként teljesíti szövetségesei elvárásait, de „mondhatni kreatív külpolitikát folytat, amikor unión kívüli kereskedelmi partnereket keres”.

Az orosz agresszió előtt megkezdett paksi egyeztetések előtt az Orbán-kormány nyílt tenderről beszélt, „végül mégsem transzparens módon kötötte meg a megállapodást, aminek fontos részletei ma sem ismertek a nyilvánosság előtt”, ráadásul „Magyarország egyazon forrásból készül beszerezni a nukleáris és a gázalapú energiahordozókat”. Az ügyvivő ugyanakkor elismeri, hogy ez sérti az Egyesült Államok kereskedelmi érdekeit, veszélyezteti az amerikai palagáz eladását.

„Magyarország demokrácia”

Ezt mondja M. André Goodfriend. Meg azt is, hogy az Egyesült Államok „nem tud és nem is akar ráhatással lenni arra, hogy miként működjön a magyar kormány és annak demokratikusan megválasztott vezetője”. Szerinte „az itt élőknek van felelősségük és hatalmuk ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányukra, és érdemi kommunikációt kényszerítsenek ki a vezetőivel. (…) Ha nincs átláthatóság, a befektetők távoznak. Ha nincs társadalmi kontroll, ha túl centralizáltak a hatóságok, ha nincs erős civil társadalom, a társadalmi csoportok között konfliktusok támadnak, a feszültség nőni, a korrupció terjedni fog”.

Az ügyvivő diplomatikusan utal arra, hogy bármely ország kikerülhet a NATO-ból, „ha nem köti magát azokhoz az értékekhez, amelyeket maga elé állított. Bármely ország eltérhet azoktól az értékektől, amelyek alapján magát demokráciának tekinti. De valóban ez az, amit az ország állampolgárai és szövetségesei akarnak?” Goodfriend egyértelművé teszi, hogy lesznek még vízummegvonások nemcsak a 7750-es elnöki proklamáció, hanem más jogszabályok alapján is. Korrupció vagy más ok miatt jogerősen elítélt politikus biztosan nem mehet az Egyesült Államokba, de ez „nem csak hivatalos személyekre, bárkire vonatkozhat”. További részletek a legfrissebb Magyar Narancsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik