Belföld

Orbán kispolskival megy a kamion (USA) ellen

Ezzel a hasonlattal jellemezte Török Gábor politikai elemző az értesülést, hogy az új különadó is az amerikaiaknak szól.

A dohánygyártókat sújtó különadó is az amerikai kitiltási ügyre adott kormányzati válasz – értesült a VS.hu. Erre utalhat, hogy az új sarcból származó teljes bevétel csaknem felét egyetlen amerikai cég fizetné be. A portál – a kormányhoz közeli források alapján – azt írta, hogy a rendkívüli egészségügyi hozzájárulásból 13,6 milliárd forint bevételt vár a kormány, ebből a Philip Morris 6,3 milliárd forintot állhat. Az adó büntető jellegére utal, hogy a jövő évi adótörvényeket még októberben beterjesztette a kormány, akkor azonban még szó sem volt a dohánycégek megsarcolásáról.

Török Gábor a VS.hu értesülését Facebook-oldalán úgy kommentálta, ha igaz ez az összefüggés (amiben azért ő személy szerint nem biztos), akkor tényleg ideje lenne átgondolni, hogy a “chicken game” egy kockázatos játék. “De különösen életveszélyes és értelmetlen akkor, ha kispolskival megyünk a kamionnal szemben.”

Nem csak Amerikának fáj

Mint korábban megírtuk, 70-80 forinttal drágulhat egyetlen doboz cigaretta a különadó miatt. A Népszabadságnak a British American Tobacco (BAT) kormányzati kapcsolati vezetője, Tóth Attila megdöbbenését fejezte ki, hogy olyan ágazatot adóztatnak meg, amelyben évek óta nem keletkezett extraprofit. Mint mondta, a szektor évente 425 milliárd forintot fizet a költségvetésnek, és úgy vélte, nem igaz, hogy negatív lenne a dohányzás társadalmi mérlege. A szektornak nem lesz más lehetősége, mint az áremelés, és tovább nő majd a feketepiac, amelynek mértékét jelenleg 12 százalékra becsüli.

A Fidesz csütörtökön állt elő azzal, hogy rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné jövőre a dohányipari vállalkozásokat, az ebből befolyt pénzt az egészségügy kapná. Szatmári Kristóf törvényjavaslata indoklásában azt írta: az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtaná, amelyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba, azaz “szabadforgalomba bocsátanak” – írta az MTI.

Mint korábban megírtuk, a javaslatot benyújtó Szatmári Kristóf családjának összesen 12 nemzeti dohányboltja van.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik