Belföld

70-80 forinttal drágulhat a cigaretta

Az ok a dohányipari szektorra kivetni tervezett újabb adó.

70-80 forinttal drágulhat egyetlen doboz cigaretta a különadó miatt – közölte a Népszabadsággal a British American Tobacco (BAT) kormányzati kapcsolati vezetője. Tóth Attila megdöbbenését fejezte ki, hogy olyan ágazatot adóztatnak meg, amelyben évek óta nem keletkezett extraprofit.

Mint mondta, a szektor évente 425 milliárd forintot fizet a költségvetésnek, és úgy vélte, nem igaz, hogy negatív lenne a dohányzás társadalmi mérlege. A szakember szerint a szektornak nem lesz más lehetősége, mint az áremelés, ugyanakkor tovább nő majd a feketepiac, amelynek mértékét jelenleg 12 százalékra becsüli. 

A Fidesz csütörtökön ált elő azzal, hogy rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné jövőre a dohányipari vállalkozásokat a Fidesz, az ebből befolyt pénzt az egészségügy kapná. Szatmáry Kristóf törvényjavaslata indoklásában azt írta: az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtaná, amelyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba, azaz “szabadforgalomba bocsátanak” – írta az MTI.

Mint korábban megírtuk, a javaslatot benyújtó Szatmári Kristóf családjának összesen 12 nemzeti dohányboltja van.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik