Belföld

Gyurcsány tovább lő az orbáni “vadkacsára”

A DK elnöke az ATV reggeli műsorában - a vasárnapi cáfolat dacára - tudni vélte: mit csinált a kormányfő Svájcban.

Orbánnak nincs kihívója a Fideszen belül – mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte kevés esély van arra, hogy a kormányfőt a Fideszen belülről váltsák le. Ő nem látja, hogy bárki is lenne a kormánypártban, aki fellépne a miniszterelnök ellen. Kívülről egy nagyon erős szervezetnek látszik a Fidesz – tette hozzá a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki szerint Orbán Viktor csak az erő nyelvén ért, hiszen megtehette volna, hogy középről, békésen kormányoz, de inkább erőből kezdett politizálni.

Az elmúlt hetek tüntetéseiről Gyurcsány azt mondta, ha az ellenzék nem is nyer, a Fidesz sokat veszíthet. A vasárnapi választás is jelezte, hogy elindult egyfajta radikalizálódás, főleg vidéken. Erre utalnak a Jobbik sikerei a leszakadó térségekben, amire a baloldal nehezen tud válaszolni, hiszen náluk nincs radikális erő. Szerinte a nagyvárosokban politikai modernizáció indult el. Ő ezzel magyarázta az elmúlt hetek tömegtüntetéseit, a netadó és a NAV-elnök elleni megmozdulásokat.

Gyurcsány szerint kellene egy olyan ellenzéki vezető, akinek van politikai rutinja. Azt nem árulta el, hogy önmagára vagy másra gondol-e. Arra számít, hogy ellenzéki oldalon az MSZP és a DK megerősödik, míg az Együtt és a PM nagy feladat előtt áll a szakítása után, stabilizálni kell magukat.

Gyurcsány – a vasárnapi cáfolta dacára – arról is beszélt, tudják, mit csinált Orbán Viktor Svájcban. Azt mondta, két bank vezetőjével tárgyalhatott a miniszterelnök, ennél többet azonban nem árult el. Azt sem zárta ki, hogy Orbán valóban családi okokból volt külföldön, de ő valószínűbbnek tartja, hogy a pénzintézetek vezetőivel egyeztetett. Vasárnap a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője ezt vadkacsának nevezte. Havasi Bertalan arra reagált, hogy Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt állította, egyes információk szerint a miniszterelnök a Credit Suisse és a Pictet Bank munkatársaival találkozhatott Svájcban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik