Belföld

Megszűnt az Együtt-PM szövetség

Különválik az Együtt és a PM, a szövetség a jelenlegi formájában megszűnt - mondta az Indexnek Karácsony Gergely.

A PM társelnöke az Indexnek megerősítette, hogy ezzel a döntéssel az eddigi formájában lényegében megszűnt az Együtt-PM szövetség. A döntésről a PM tájékoztatta az Együtt vezetését. Szigetvári Viktor, az Együtt vezetője az Indexnek úgy reagált, hogy szerinte a korábbi egyeztetésekkel ellentétes a döntés. Az Együtt egy laza, de intézményesített partnerséget szeretne fenntartani, ehhez képest meglepő volt Karácsony Gergely nyilatkozata, hogy megszűnt a szövetség. Hozzátette, hogy az Együtt személyesen szeretné tisztázni a PM döntését.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán közzétette a Párbeszéd Magyarországért (PM) taggyűlésének döntését, amely szerint önállóan folytatják de továbbra is partnerként tekintenek az Együttre. Több mint egy millió szavazó hiányzik a baloldalon az Orbán-kormány leváltásához, őket akarják megszólítani. A PM “Új baloldalt!” akar.

A Párbeszéd Magyarországért politikai nyilatkozata szerint válságban van az ország! “Huszonöt évvel a köztársaság kikiáltása után Magyarország kívülről elszigetelődött, belülről az illiberális, szabadságellenes maffia-kormányzás és a reménytelenség fojtogatja. A demokrácia romjain a korrupt és gátlástalan hatalom a saját uralmát igyekszik bebetonozni. Az emberek többségét kiszolgáltatottság köti gúzsba. (…) nyugati értékeket elárulva a kormány Putyin rezsimjéhez igyekszik láncolni hazánkat, Kelet elnyomó rendszereit tekinti példának. (…) A baloldal is válságban van. Milliónyi kiábrándult, becsapott szavazó nem találta szavazatára méltónak a baloldali ellenzék pártjait. A baloldal önmagával, és nem az emberek gondjaival volt elfoglalva. A három egymást követő választási kudarc megmutatta, hogy az elhasznált, ötlettelen régi baloldal, mely nem tudott maradéktalanul megszabadulni a korrupciótól, a vezérelvűség örökségétől, nem képes megdönteni Orbán zsarnoki rendszerét. (…) A baloldal nem foroghat szélkakasként. Tisztelnie és büszkén vállalnia kell gyökereit: az ’56-os munkástanácsok demokratikus szocializmusát, Bibó Istvánt és Kéthly Annát, Kassák Lajost és Solt Ottiliát, egyúttal inspirációt kell merítenie az alterglobalizációs mozgalmakból is. Esélyegyenlőség, szolidaritás és önszerveződés nélkül nincs megújulás!”
A PM tűrhetetlennek tartja a bérrabszolgaként dolgozó emberek és a mélyszegénységben élők kiszolgáltatottságát, kizsákmányolását. “Az 1989-ben kikiáltott köztársaság egyszer már összeomlott attól, hogy ordítóvá váltak az igazságtalanságok és átjárhatatlan szakadékok keletkeztek a társadalomban. Ezt nem szabad hagyni! De nem szabad behódolni a rendpártiságnak sem…(…) nincs demokrácia igazságosság nélkül, nincs fenntarthatóság szolidaritás nélkül! A PM hitet tesz a zöld jövő mellett. Meggyőződése, “hogy a 21. század politikája: zöld politika. Egy bolygónk van – ha tönkretesszük, nincs tovább. Minden embernek joga van az egészséges élelmiszerhez, a tiszta vízhez, a tiszta levegőhöz, az élhető és egészséges környezethez. Bölcsen és takarékosan kell gazdálkodnunk erőforrásainkkal. Felelősséggel tartozunk azért, hogy milyen világot hagyunk hátra gyermekeink és unokáink számára”.

A PM a szelíd ellenállás, a részvétel és a közösségek erejében hisz, elutasítja az erőszakot, legyen az a politikában, az utcán, vagy a családon belül. “De ha kell, polgári engedetlenséggel és erőszakmentes akciókkal meg védjük a demokrácia és az igazságosság értékeit”. Hisz abban, hogy a politika nemcsak a politikusok, hanem mindenki dolga. Hiszünk abban, hogy a közösségek kezükbe vehetik a sorsukat. Mostantól teljes erővel arra összpontosít, hogy reményt és jövőképet adjon az embereknek. “A PM önállóan politizál, de mind az Együttre, mind az összes hiteles és demokratikus pártra továbbra is partnerként” tekint: a konkrét ügyekben kész az együttműködésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik