Belföld

Az orbáni netadó csaknem világbajnok

Az újabb sarccal felzárkózunk Banglades mögé, lemondunk 1,4 százalékos gazdasági növekedésről.

Az adó elfogadása után Magyarország a világon a második legnagyobb terhet veti majd ki a digitális szolgáltatásokra – írja a Népszabadság. Az infokommunikációs technológiákkal és innovációval foglalkozó amerikai alapítvány, az ITIF 125-ös listáján jelenleg a 23. helyen állunk.

A 2014-es felmérés szerint Magyarországon most átlagosan a normál fogyasztói ár negyede rakódik az infokommunikációs szolgáltatásokra. A legdurvább a helyzet Bangladesben, ahol az arány 60 százalék. A lista második helyén még Kongó áll, de az internetadó megszavazása után letaszítjuk „dicsőséges” második helyéről, magasabb lesz az adóztatási szintünk. Magunk mögé utasítjuk Törökországot, Argentínát, Gambiát, Dániát.

Robert Atkinson, az alapítvány elnöke a Népszabadság megkeresésére azt mondta, hogy az olyan, kevésbé módos országokban, mint a magyar, a szélessávú internet 10 százalékos növekedése 1,4 százalékos gazdasági növekedést eredményez a beruházások, illetve a hálózaton igénybe vett szolgáltatások révén. Ben Miller elemző ehhez hozzátette, hogy a magyar árak az adó miatt 3-20 százalékkal drágulhatnak, a digitális szolgáltatások terjedése ezért jelentősen lelassul.            

Néhány napja Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő a CNN-ben a műsorvezető kérdésére, hogy a világon eddig csak a bangladesi, török és kongói törvényhozóknak jutott eszébe az internet megadóztatása, azt felelte, hogy ez csak egy létező adó kiterjesztése azért, hogy mindenki egyenlően és igazságosan részesüljön az adóterhekből. A politikus később a ZDF Heute Journal című esti híradójábanazt mondta, azért kell az adó, hogy tartható legyen az EU által elvárt költségvetési hiány.

Az internetadó legfurább magyarázatát eddig Szájer Józsefnek köszönhettük, aki úgy vélekedett, hogy „azt állítani, ami itt az elmúlt napokban elhangzott, hogy az internetadó az internetezés elleni támadás, az butaság, mert akkor az, hogy nem ingyen kapjuk az élelmiszert, az az evés szabadsága elleni támadás.”

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben azt mondta, remélik, hogy az internetadó az internet elterjesztését fogja segíteni.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik