Belföld

Háromhavi pénz hiányzik az egészségügyből

A kórházak adósságrendezése nem valódi megoldás, mert a következő évben ugyanúgy újratermelődik a tartozás – hangzott el a Napi.hu szakmai konferenciáján.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke a rendezvényen elmondta, hogy a kórházak vezetői évtizedek óta küzdenek azzal, hogy az ellátásra kapott alacsony díjat összhangba hozzák az ellátás költségének emelkedésével. Az egészségügyi ellátórendszer problémáit az évek óta tartó forráskivonás okozza, az elmúlt időszakban háromhavi finanszírozási összeg került ki a rendszerből – idézte az elhangzottakat az MTI.

Molnár kitért arra is, hogy az uniós forrásokból megvalósuló beruházások hasznosak, de az új infrastruktúra működtetésével kapcsolatos kiadások megintcsak problémát okoznak az intézményeknek. Az adósságrendezésre szükség van – véli az elnök, de hozzátette, hogy az adósság újratermelődésének kell gátat szabni, ehhez viszont vissza kell juttatni az elvont forrásokat.

Molnár szerint a múlt évi központi béremelés súlyos beavatkozás volt az egészségügyi intézmények belső jövedelmi viszonyaiba: bérfeszültségeket okozott, az ellátáshoz szorosan kapcsolódó gazdasági-műszaki területen dolgozók pedig teljesen kimaradtak belőle.

A rendezvényen felszólalt Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke is, aki elmondta, hogy szeptember elején 62,8 milliárd forint volt a kórházak lejárt tartozása, de ez a szám meredeken emelkedni fog, mert szeptemberben és októberben jelentősen megnő a betegek száma az előző hónapokhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik