Belföld

Levélben mondják meg, kire kell szavazni

Furcsa levél borzolja a kedélyeket a Somogy megyei Segesden. A helyi alapítvány kuratóriumi elnöke, aki alpolgármester is, arról értesíti a családokat, csak akkor biztosított a hátrányos helyzetű gyerekeknek járó, az alapítvány által folyósított ösztöndíj, ha újraválasztják a jelenlegi polgármestert – és kéri, szavazzanak rá.

A települést 2010 óta vezető Péntek László nem sokkal megválasztása után tiszteletdíja egy részéből ösztöndíjat hozott létre a hátrányos helyzetű, de jól tanuló gyerekek számára. Négy év alatt összesen mintegy 4 millió forintból 56 segesdi gyereket támogattak ily módon az Alapítvány Segesdért nevű alapítványon keresztül. A kuratórium elnöke, az alpolgármesterként és háziorvosként is tevékenykedő Mohr Tamás a múlt héten levelet írt a támogatott családoknak. A szerkesztőségünk birtokába került levélben egyebek mellett az áll, „ha egyetértenek azzal, hogy továbbra is éljen az ösztöndíjrendszer (…), úgy kérem – ha módjukban áll –, támogassák szavazatukkal (családjukat és ismerőseiket is biztassák erre) Péntek Lászlót és az ő képviselő-jelölti csapatát az október 12-i választáson”. Úgy tudjuk, Mohr e mellett kilátásba helyezte, hogyha nem Pénteket választják polgármesternek, nem folytatja tovább háziorvosi praxisát.

Az alpolgármester megkeresésünkre nem cáfolta, hogy egy másik polgármester megválasztása esetén nem marad háziorvos, de ezt azzal indokolta, hogy 75 éves, és bármikor nyugdíjba mehetne. A levélről azt mondta, egyesek ugyan nyomásgyakorlásnak érezhetik, de ő maga nem lát benne semmi fenyegetést. „Ennél sokkal durvább megnyilvánulások vannak egy kampányban” – vélekedett. Mohr Tamás sokkal inkább azt magyarázta, a gyermekenkénti 4000-7000 forintos ösztöndíj – a támogatást az előző félévi tanulmányi eredmény alapján számolják ki – fedezetére nincs garancia, ha nem Péntek László marad a települése vezetője. A jelenlegi polgármester ugyanis megválasztása esetén továbbra is felajánlja tiszteletdíja egy részét a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek, Segesd előző polgármestere viszont négy éven keresztül nem tett hasonló kezdeményezést.

Alapítvány Segesdért. Fotó: googlemaps

Harc a polgármesteri székért – és a szavazatokért

A mintegy 2600 fős belső-somogyi település a nagyatádi (más néven: rinyamenti) kistérségben fekszik. Segesdet 1990-től négy cikluson át Mohr Tamás irányította függetlenként, illetve a Somogyért Egyesület jelöltjeként. Őt 2006-ban a független Bencze Imre váltotta. Bencze a legutóbbi önkormányzati választáson azonban a Fidesz-KDNP jelöltje volt, Péntek László pedig függetlenként indult. Azóta sokat változott a világ: a Fidesz ezúttal Pénteket támogatja, de a mostani polgármester hivatalosan függetlenként indul, mint ahogy Bencze is. Idén egy harmadik jelölt, a jobbikos Büki Gábor is beszáll a polgármesterségért folyó küzdelembe.

Segesden Péntek László családjából más is benne van az önkormányzatban. A polgármester testvére képviselő-testületi tag, aki most is indul független jelöltként, unokaöccse pedig szintén függetlenként indul Segesden.

Péntek László lapunknak elmondta, ha ő marad a polgármester, fenntartja az ösztöndíjrendszert. Tudni kell, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek mellett a 14 éves lányok méhnyakrák elleni védőoltását is Péntek felajánlott pénzéből fedezik. (Mint megtudtuk, azok a családok is kaptak levelet Mohrtól, amelyek igénybe vették a védőoltást.) A polgármester szerint az ösztöndíj néhány ezer forintos összege sokat jelent a támogatott családoknak: van, ahol a mindennapi kiadásokat fedezik belőle, mások takarékba teszik, mint ahogy arra is akad példa, hogy nyáron kisebb kirándulásra mehettek el belőle a családtagok. Arra a kérdésünkre, hogy a faluban kik kapják a támogatást, Péntek úgy válaszolt, nem tudja és nem is akarja tudni, mert a jogosultakat nem ő, nem is az alapítvány kuratóriuma, hanem a tanulmányi eredmény alapján az iskola nevezi meg. „Nem szoktam erről beszélni az emberekkel” – fűzte hozzá a polgármester. Megkérdeztük azt is, a település közel 20 százalékát alkotó roma családok milyen mértékben részesülnek a támogatásban. „Gondolom, a többség onnan kerül ki” – mondta Péntek.

Mohr Tamás szerint az ösztöndíjasok háromnegyede roma. A kuratóriumi elnök e mellett kiemelte, hogy nem az ösztöndíj és a méhnyakrák elleni oltás az egyetlen a faluban, amivel a hátrányos helyzetű fiatalokat segítik. Idén januártól ingyenessé tették a gyermekétkeztetést, ami a nyári szünetre is kiterjed, továbbá biztosítják a helyi, szociálisan rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók részére a Bursa Hungarica ösztöndíj települést érintő részét.

Fotó: MTI

Felháborodás a faluban

Ez eddig valóban szépen hangzik, ám a Mohr által aláírt levélnek komoly visszhangja volt Segesden. Úgy tudjuk, egyrészt az okozott felháborodást, hogy Mohr mintegy sakkban tartja az embereket, főként a település idős lakóit azzal: csak Péntek megválasztása esetén marad háziorvos. Másrészt sokaknak nem tetszett az sem, hogy az ösztöndíj kampánytémává vált, mert a levéllel gyakorlatilag megmondják a helyieknek, kire kell szavazni. Volt olyan segesdi, aki zsarolásnak tartja a levelet. „Mégis mit képzelnek?” – tette fel a kérdést mérgesen egy lapunk által megkérdezett helyi lakos. Akadt olyan személy, aki dühében a Facebookon hozta nyilvánosságra a levél tartalmát, de a szöveget később eltávolították a közösségi oldalról.

A település mindenesetre megosztottnak tűnik: Péntek és Bencze hívei körében egyaránt vitatkoznak a levélről.

Szerettük volna megkérdezni Bencze Imrét is, polgármestersége alatt, illetve megválasztása esetén hogyan támogatta, támogatná a hátrányos helyzetű fiatalokat, de az általunk megszerzett telefonszámok egyikén sem volt elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik