Belföld

Falus igazából nem akar főpolgármester lenni

És még programja sincs. Viszont vitázna Tarlóssal. Miről is?

„Pártpolitikai ambícióim nincsenek, de közpolitikai ambícióim vannak: a főpolgármester-választás eredményétől függetlenül szeretnék bekerülni a Fővárosi Közgyűlésbe, és egészségüggyel, szociálpolitikával foglalkozni” – ezt nyilatkozza a mai Népszabadságnak Falus Ferenc, a három baloldali párt főpolgármester-jelöltje, az Együtt–PM listavezetője.

Hogy mit ért ez alatt, nem derül ki a cikkből. Jelentheti például azt, hogy eleve esélytelennek érzi magát a városvezető posztért vívott küzdelemben (bár ennek ellentmond azzal, hogy szerinte „az esélyesek nyugalmával indulok”), s jelentheti azt is, akkor sem esik kétségbe, ha „csupán” mezei képviselőként lesz a közgyűlés tagja.

Falus azt állítja, meglepte a felkérés. „Tíz napja, hétfő délben még az Őrségben töltöttem az időt, és az foglalkoztatott, hogy délután lesz-e eső. Aztán röviddel egymás után mindhárom párt vezetőitől kaptam egy felkérést, ami eléggé váratlanul ért.”

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

3P

Az interjúban szó esik a szocik által favorizált Horváth Csabával való konfliktusról, annak kapcsán, hogy Horváth korábban így nyilatkozott: egy politikai tapasztalat nélküli nyugdíjas köztisztviselőt nem lehet két hónap alatt esélyes jelöltté felépíteni. A falusferenci reakció: „Ha van előnyös tulajdonságom, akkor az, hogy együtt tudok működni azokkal, akik erre minimálisan hajlandók. Nem fog nehézséget okozni sem Horváth Csabával, sem mással.”

A jelölt szerint nem jelent hátrányt, hogy nincs politikusi tapasztalata. Mert: „Öt évig ültem a főváros egészségügyi bizottságában, az egyik kórház vezetője voltam, elég sok információ eljutott hozzám a főváros döntéseiről, vagyonpolitikájáról, a költségvetés-tervezésről és pályáztatási gyakorlatáról. Amiben hátrányom van, de ezt én előnynek tekintem, hogy a városházi kamarillapolitikáról kevés ismeretem van. Erről nem is szeretnék sokat tudni.”

Falusnak amúgy „a pártoktól függetlenül működő stábja” lesz, amibe „mindhárom párt küld szakértőt, aktivistát, pénzt, posztót, paripát”.

Úgy képzeli, „a település vezetője minden ott élő polgár szószólója”.

Megelőzné s közben életben tartaná a hajléktalanokat

Arra a kérdésre, hogy „módosítaná a hajléktalanokat kiűző rendeletet”, Falus kitérő választ ad. „Megelőzéspárti vagyok. Meg kell erősíteni a szociális védőhálót, a jelenleginél jobban segíteni a szociális munkát, támogatni a helyi kisközösségeket, amelyek megtarthatják a megcsúszókat. A hajléktalanok nem alkotnak homogén csoportot. Akadnak közöttük, akiket nagyon nehéz visszavezetni a munka világába vagy lakóotthonban elszállásolni. Őket is életben kell tartani. De a törvényeket, a szociális együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania.”

Arról, hogy mihez kezdene jobbos kormányzati kétharmad alatt egy balos főpolgármester, így beszél: „Ha az államhatalom megbünteti Budapestet, akkor a választók is büntetni fogják őket. Ha a kormány tönkreteszi Budapestet, és nem lesz például szemétszállítás, tömegközlekedés, fokozódik a környezetszennyezés, akkor a választók négy év múlva nem fogják annyira szeretni, mint amennyire idén áprilisban.”

A fővárost is vagyonvesztéssel sújtó államosítási hullámról pedig ekképpen vélekedik: „Az eltelt négy évben Budapest vezetése engedelmesen végrehajtotta a kormány utasításait. A vagyon jelentős részét elkonfiskálta az állam, miközben az ország bevételének nagy hányada itt termelődik. Ehhez képest az arány, amelyet ebből a budapestiek életminőségének javítására fordítottak, jelentősen csökkent. (…) Akad ugyanakkor néhány terület, ahol kevés pénzből is látványos eredményeket lehet elérni. Ilyen a kulturális élet. Budapest már most is sokszínű, pezsgő, élhető és szórakoztató város, ahol jó programok kínálják magukat. Ezek megszervezését és megvalósítását kellene erőteljesebben támogatni.”

Program nincs, legyen inkább vita

Falus, ha jól értjük, nem háborúzna a kormánnyal. „A főváros vezetése nem lehet kormányoldali vagy ellenzéki. És a kormány sem lehet a főváros ellensége. A kormány tagjai zömében Budapesten élnek, nekik sem mindegy, hogy milyen városban. (…) A főváros biztosan a kormány ellenzéke lesz, ha a kormány nem tiszteli az itt élőket, és úgy kényszerít rá döntéseket, hogy előtte senkit nem kérdez meg. (…) Ha van közös cél és lehet dolgozni, akkor kell is. Ha kiszorítósdit játszanak és csupán utasításokat kellene végrehajtani, akkor díszletnek lenni nem biztos, hogy érdemes.”

Falusnak egyelőre nincs programja, viszont „sok javaslat áll rendelkezésemre. Ezeket szeretném végignézni, végiggondolni, kikérni szakértők és a városlakók véleményét is (…) Ahhoz, hogy az interneten véleményezni lehessen a program legfontosabb elemeit, egy hét, tíz nap is elég. Személyes találkozókra is készülök”.

Ami pedig a habverést illeti: Falus úgy tervezi, vitára hívja Tarlós Istvánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik