Belföld

Észak-Korea gyászol, még nem tudni, jön-e Kim Dzsong Un Pestre

„Mikor várható újabb bölcs vezető budapesti látogatása?” – kérdezte a kormányfőtől a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja, Szél Bernadett.

Аz ellenzéki párt társelnöke a minapi türkmén despota „megtisztelő” látogatása kapcsán tartotta időszerűnek azt a kérdést, hogy a kormány meddig folytatja a barátkozást az ázsiai diktátorokkal, mikor jön Budapestre az észak-koreai Kim Dzsong Un.

Szél Bernadett az autokraták jövés-menését látva úgy vélte, nemsokára elérkezik „az utat mutató napfény” örökösének vizitje. Orbán Viktor helyett külügyminisztere válaszolt, aki az ironikus kérdésre azt felelte, hogy az utóbbi időben „világszerte sűrűsödnek és szorosabbá válnak a különböző politikai rendszerek közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok.”


Kattintson és olvasson!
Forrás: Parlament.hu 

Navracsics szerint a folyamatnak a mindkét félnek kedvező gazdasági eredmények mellett az is a remélt célja, hogy az együttműködés szempontjából „neutrálisabbnak tekinthető gazdasági kapcsolatokon keresztül az adott országok könnyebben nyithassanak egymás felé”.

A miniszter hisz abban, hogy a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítése hasznos Magyarországnak, „hatékonyan segíti a gazdasági növekedést, javítja hazánk versenyképességét és kitörési pontot jelent a világgazdasági válság szabta szűk mozgástérből”.

Navracsics válaszából később Szél Bernadett a Facebook-oldalán azt emelte ki, hogy noha nem tudtuk meg, mikor jön Kim Dzsong Un, de legalább az már tiszta, hogy a fideszes diplomáciába simán „neutrális” üzletelés Észak-Koreával, ahol éppen keddtől kezdődik a többnapos gyász, mivel húsz éve, 1994. július 8-án halt meg az államalapító Kim Ir Szen. A megemlékezéseken kötelező a részvétel. Kim Dzsong Un ezzel is demonstrálja: megdönthetetlen családja uralma.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik