Belföld

Vonulással segítette a Jobbik a Fideszt Miskolcon

Szombat délelőtt Miskolc egyik romák lakta városrészén, a számozott utcákban tűnt fel a nagyjából 50 aktivista.

A mintegy félszáz jobbikos aktivista egy állítólagos drogdílert is keresett, de azt nem tudni, hogy sikerrel jártak-e az általuk kihívott rendőrök. A feszültség csillapítására kiérkező helyi roma aktivistákat mindenesetre igazoltatták – írta a Roma Sajtóközpont közleményében.

„Területbejárás” jeligére

Erre a miskolci önkormányzati rendészet által használt kifejezésre hivatkozott Jakab Péter, a helyi testület jobbikos képviselője, amikor kb. 50-60 társával együtt az egyik miskolci szegregátumba vonult szombaton délelőtt – mondta el az RSK-nak Csendes József a Miskolcon Maradunk Kitelepítés Elleni Bizottság tagja.

Ahogy arról a lap beszámolt, az önkormányzati területbejárások során a helyi hatóságok és szolgáltatók összehangolt akcióban ellenőrzik a helyi szegénynegyedek lakóit: az átlag kéthetente ismétlődő akciók során azonban nem bűnözőket kapnak el, hanem legtöbbször a lakcímkártyára kíváncsiak.

Most kivételesen nem erről volt szó

A jobbikosok önálló akciója az önkormányzatiakénál is váratlanabbul érte a hetek óta bizonytalanságban élő városlakókat. A helyiek szerint a jobbikosok arról tájékoztatták őket, hogy egy állítólagos drogdílert keresnek, és segítségül a rendőröket is kihívták.

A megyei rendőrkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy egy bűneset gyanúja miatt hívták ki a rendőröket. Hogy megalapozott volt-e a rendőrség riasztása, az a következő napokban derül majd ki – tette hozzá.

Csendes József közölte, hogy a Kitelepítés Elleni Bizottságot az ott élők hívták a helyszínre, és mire odaértek, nagyjából 30 főre csökkent a jobbikos társaság létszáma. Köztük volt Zagyva György Gyula, a párt korábbi parlamenti képviselője is, aki március végén hasonló akciót szervezett Ózdon.

Bár a rendőrség sem a jobbikos társaságot, sem a Bizottság tagjait nem szólította fel távozásra, a tömeg fél kettő körül teljesen feloszlott. A Bizottság néhány tagját igazoltatták a rendőrök.

A Fidesznek kapóra jöhetett

A helyi roma aktivisták szerint a Jobbik mai akciója akár kapóra is jöhet a miskolci gettók megszüntetése érdekében a napokban aláírásgyűjtésbe kezdő Fidesznek, hiszen a nyomornegyedek lakóival szembeni ellenérzéseket erősítheti, ha a belvárosi szavazóbázisuk folyamatosan balhékról kap híreket.

Ebből amúgy sincs hiány – a városvezetés faliújságjaként működő helyi média, és annak zászlóshajója, a minap.hu folyamatosan gondoskodik a polgármestert és körét népszerűsítő, a telepek lakóit krimianalizáló írásokkal.

Így szabadulnának tőlük

A telepeken élő bérlők elmondása szerint sokszor nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződéseket , így lakásonként észrevétlenül üríthetik ki az érintett városrészeket. Az érvényes szerződéssel rendelkezők 2 millió forint lelépési pénzt kaphatnak az önkormányzattól, de csak akkor, ha Miskolcon kívül vásárolnak ingatlant, melyet azonban öt évig nem adhatnak el – írta az RSK.

A helyiek viszont nem akarnak elmenni, és ennek hangot is adnak számos fórumon; mi az ATV felvételét ajánljuk, ahol az érintett lakók világos érvekkel mondják el véleményüket szűkebb hazájukról.

Kettős beszéd

Az önkormányzat kettős beszéddel fokozza a bizonytalanságot. Miközben rendeleteket alkot a helyiek eltávolítása érdekében, a polgármester kabinetvezető-helyettese Kovács Zsolt az egyik érintett városrészben szervezett fórumon kijelentette az ott élőknek: „nem igaz, csupán rémhír, hogy a telepekről kiköltöztetik a családokat.” majd, hogy még talányosabb legyen a hatalom szándékának értelmezése, hozzátette: „a rendeletben megfogalmazott kitétel nem kötelező érvényű, csupán ajánlat”.

Arról nem beszél senki, hogy mi lesz azokkal, akik nem élnek a felajánlott pénzzel, amiből egyébként csak a legszegényebb falvakban lehet házat venni, ahol a beköltözők és a település egyetlen perspektívája a fokozódó nyomor lesz.

A Fidesz a pénzt tünteti el Miskolcról, a Jobbik a gettókat

A Jobbik közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben azt írták, a Fidesz továbbra is fizetni akar az önkormányzati lakások tönkretevőinek 2 millió forintot, ezért nem vette napirendre a Jobbik ingyenes gettófelszámolásra vonatkozó javaslatát a város közgyűlésén.

A nemzeti ellenzék aláírásgyűjtést indít, szerintük ugyanis Miskolc 15 gettóját az érpataki modellel pénz nélkül is fel lehet számolni. Erről beszélt Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő szombati sajtótájékoztatóján, melyet Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármesterrel közösen tartott.

Nem adni, elvárni

A Fidesz és az MSZP “folyamatosan adni” politikája helyett a Jobbik a “folyamatosan elvárni” politikáját kívánja bevezetni a miskolci gettókban – mondta Jakab Péter. Kiemelte, egy önkormányzati bérlővel szemben elvárás a jogkövető életmód, melynek elmulasztása a bérleti szerződés azonnali felmondását kell, hogy maga után vonja, ma azonban ezért Miskolcon 2 millió forint jutalom jár.

Jelezte, a sajtótájékoztató után bejárást tartanak a számozott utcákban, melynek során az önkormányzati lakások rendeltetésszerű használatát fogják ellenőrizni, a szerződésszegő bérlőkkel szemben pedig kezdeményezik a szerződések haladéktalan felbontását, megindítva ezzel az ingyenes gettófelszámolást. “A Fidesz a pénzt akarja eltüntetni Miskolcról, a Jobbik a gettókat” – fogalmazott.

Több pénz helyett több norma

Orosz Mihály Zoltán ezt követően elmondta, a gettókat csak a helyes diagnózis felállításával lehet megszüntetni: a mélyigénytelenséget, a züllöttséget kell felszámolni, ehhez pedig nem “még több pénz kell, hanem még több norma”. Vagyis a “törvényszembesítő bejárások” célja nem a megfélemlítés, hanem a jogkövető magatartásra való felhívás, és törekvés az igényszint emelésére.

Ezt először párbeszéddel kell megértetni a gettók lakóival, ha azonban ez eredménytelen, akkor szankciókkal kell rászorítani őket a norma- és jogkövetésre. Hozzátette, a “több pénz projekt” nem felzárkóztatást hozott, hanem a züllöttséget mélyítette és konzerválta, ezért is érthetetlen számára, hogy a miskolci Fidesz a kétmilliós jutalmakkal miért folytat egy már bukott módszert, miközben ezt az összeget akár munkahelyteremtésre is lehetne fordítani.

A Jakab Péter vezette bejáráson a résztvevők áramlopás, nem megfelelő szennyvízelhelyezés és kábítószer-kereskedelem miatt kezdeményeztek hatósági eljárást. A képviselő jelezte azt is, közérdekű adatkéréssel fordul az önkormányzati rendészethez, hogy megtudja, az elmúlt években hány helyen lopták az áramot a számozott utcákban, ez ugyanis önmagában is alapot biztosít a bérleti szerződés felbontásához anélkül, hogy ezért kétmillió forintot kéne kifizetnie az önkormányzatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik