Belföld

Lejárt a határidő: nem lehet több országos listát bejelenteni

Kedd délután négy órakor lejárt az országos párt- és nemzetiségi listák bejelentésére szabott határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A jelölőszervezetek közül sokan az utolsó napra hagyták a lista bejelentését.

Április 6-án a választópolgárok két szavazólapon szavazhatnak: az egyiken az országgyűlési egyéni választókerület egyik jelöltjére, a másikon az országos pártlisták valamelyikére voksolhatnak. Ez utóbbi listák bejelentésének határideje járt le kedd délután.

Országos listát azok a pártok állíthattak, amelyek a fővárosban és kilenc megyében legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani. Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) veszi nyilvántartásba.

Az NVB eddig négy pártlistát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség listáját, a Jobbikét és az LMP-ét, de várhatóan a kedd esti testületi ülésen további listák nyilvántartásba vételéről döntenek.

A www.valasztas.hu délutáni adatai szerint további 12 pártnak sikerült leadnia az országos listaállításhoz szükséges számú jelölti ajánlásokat, de az adatok folyamatosan frissülnek, így várhatóan még több pártnak lehet listája.

Mivel a bejelentett országos listákat a Nemzeti Választási Irodának (NVI) rögzítenie kell az informatikai rendszerben, azok a jelölőszervezetek, amelyek az utolsó pillanatban adták le papírjaikat, csak a rögzítés után jelennek meg a www.valasztas.hu hivatalos tájékoztató oldalon.

Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának a várakozásai szerint a jelöltek száma alapján legalább 22, de akár 30 pártnak is van esélye az országos pártlista állítására.

Az áprilisi választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok is állíthatnak országos listát. Ezekre a listákra azok a választók szavazhatnak, akik az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe. (Ők az országos pártlistákra nem szavazhatnak.)

Az országos önkormányzatoknak meghatározott számú – általában tíznél kevesebb – aláírást kellett összegyűjteniük országos lista állításához. Az NVB nyilvántartásba vette már a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, az Országos Ruszin Önkormányzat, az Országos Lengyel Önkormányzat, az Országos Örmény Önkormányzat, az Országos Szlovák Önkormányzat és a Szerb Országos Önkormányzat listáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik