Belföld

Orbán két nap alatt elpaksoltatja a jövőt?

A képviselők február elején szavazhatnak a paksi bővítésről. A Greenpeace szerint kérdéses, mi alapján. „Vajon legalább hozzájuk több információ jutott el, mint a nyilvánossághoz?” – teszi fel a kérdést Facebook-oldalán.

A Greenpeace azt szeretné, ha mindenki e-mailt küldene a pakskontroll.hu oldalon keresztül a képviselőknek, emlékeztetve őket arra, hogy egy ilyen horderejű döntést nem hozhatnak meg széles körű társadalmi egyeztetés nélkül.

A magyar kormány január 13-án már elkötelezte az országot Paks bővítése mellett, noha eddig senki sem igazolta, hogy ez lenne a legjobb megoldás az országnak. A szerződés akkor lép életbe, ha azt a parlament megszavazza. Amennyiben a kormány valóban még a választások előtt megszavaztatná a paksi bővítést, akkor alig két hetük lesz a képviselőknek egy olyan dokumentum elfogadására, amit hivatalosan senki sem látott, hiszen azt csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha végleges lesz a szöveg.

A gyorsaság nem gond

A Blikknek Lattmann Tamás nemzetközi jogász.azt mondta: ilyenkor minden lehetséges esetet, problémát számba szoktak venni, igen terjedelmes dokumentumok születnek. A kormánypárti többségnek ez nem jelent gondot, mondta a lapnak az MSZP-s Ujhelyi István, aki szerint a kormánypárti képviselők többsége úgyis csak szavazni jár a parlamentbe. Gulyás Gergely (Fidesz) szerint nincs ok aggodalomra. A kormány olyan anyagot tesz az asztalra, amit a nem atomszakértő képviselők is megértenek.

A külügyminiszter a Gazdasági Rádiónak kedden természetesnek nevezte, hogy a két további blokkot Pakson az építse, aki a másik négyet is. Úgy vélte, ha eldöntötték, hogy építenek reaktorokat, akkor “más nem nagyon építheti meg azokat”, mint az oroszok, feltéve, ha képesek teljes biztonságot és olyan finanszírozási feltételeket nyújtani, amelyek hosszú távon, a következő 30-40 évre az országnak elviselhetők. Ezt a két szempontot kellett mérlegelni a döntés meghozatalakor – tette hozzá.

A Miniszterelnökség hosszabbított

A Miniszterelnökség közben 15 nappal meghosszabbította az új atomerőművel kapcsolatos adatigénylés válaszadási határidejét – tudatta az Energiaklub, amely ezt értetlenül fogadta, hiszen a kormányzati kommunikáció szerint az aláírt négy szerződésből csak egy volt államközi, a maradék három cégek között köttetett.

„Ha a kormány valóban komolyan gondolná azt a kijelentését, hogy nem akar titkolózni és ezek a világ legátláthatóbb szerződései, akkor a jog által biztosított eredeti határidőn belül nyilvánossá tehette volna őket” – írták.

A nép nem szavazhat

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén elutasította azt a kezdeményezést, amit Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke nyújtott be azért, hogy a választók döntsenek az atomerőmű bővítéséről. A testület formai okokra hivatkozott. Szepessy azzal hibázott, hogy a hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő íveket – első támogatóként – már ki is töltötte.

Az NVB-hez már megérkezett Szigetvári Viktor, az Együtt- a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös népszavazási kezdeményezése; a testület arról később dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik