Belföld
Varoshaza(3)(960x640).jpg (1)

Az önkormányzat vásárolja meg a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2014. 01. 17. 16:06

A szerződés aláírása után a polgármester munkásgyűlésen tájékoztatta a dolgozókat az adásvételről és a tulajdonosi elképzelésekről.

A ma délelőtt aláírt adásvételi szerződés értelmében az önkormányzat lesz az egyedüli tulajdonosa a korábban privatizált, majd felszámolás alá kerülő Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-nek. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy nem értett egyet a cég eladásával, és nem örült, amikor később működésképtelen lett a kft. A cég sorsa olyan közüggyé vált, amely sok fehérvárit érintett – tette hozzá. Az önkormányzat végül a felszámoló által megadott minimumáron, vagyis nettó 2,75 milliárd forintért vásárolja meg a céget. A vételárat kilencven napon belül utalják át, miután a közgyűlés péntek délelőtt erre egyhangúlag igent mondott – ismertette. A visszavásárolt vagyonelemeket a Széphő Zrt.-nek adja majd bérbe a város, így egy cégnél lesz a hőtermelés és a hőelosztás Székesfehérváron – közölte.

A székesfehérvári önkormányzat 2012 júniusában tájékoztatta az MTI-t arról, hogy egy kormányrendelet alapján a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált. A döntést azzal indokolták, hogy a kft. “- amelyben az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni – jelentős hiteleit törleszteni nem tudja, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt.-nek”.

A kormány is támogatta az erőmű visszavásárlását

Az önkormányzat a társaságnak a gázszolgáltatóval szemben fennálló tartozása egy részét 2012-ben kétszer közvetlenül kifizette. A székesfehérvári közgyűlés tavaly január 18-án zárt ülésen döntött úgy, hogy bejelentkezik a felszámolónál vevőjelöltként a magánbefektetők kezében lévő 49 százaléknyi tulajdonrészre. Az akkori döntésről Cser-Palkovics András azt mondta: a társaság további működésének nincs értelme az önkormányzat nélkül, hiszen az általuk előállított távhő az önkormányzat cégén keresztül jut el a felhasználókhoz. Hangsúlyozta: 51 százalékos tulajdonrésze van az önkormányzatnak a cégben, de a menedzsmentjog – a korábbi szerződések értelmében – teljes egészében a magánbefektetőké, így az irányításba az önkormányzat eddig nem szólhatott bele. A kormány tavaly augusztus 19-ei, székesfehérvári kihelyezett ülésén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a kormány erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatja a korábban privatizált székesfehérvári erőmű visszavásárlását állami költségvetési forrásból. Orbán Viktor megjegyezte: a cég visszavásárlása indokolt, de mereven “eltanácsolják” az önkormányzatot attól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.