Belföld

Az önkormányzat vásárolja meg a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t

Varoshaza(3)(960x640).jpg (1)
Varoshaza(3)(960x640).jpg (1)

A szerződés aláírása után a polgármester munkásgyűlésen tájékoztatta a dolgozókat az adásvételről és a tulajdonosi elképzelésekről.

A ma délelőtt aláírt adásvételi szerződés értelmében az önkormányzat lesz az egyedüli tulajdonosa a korábban privatizált, majd felszámolás alá kerülő Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-nek. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy nem értett egyet a cég eladásával, és nem örült, amikor később működésképtelen lett a kft. A cég sorsa olyan közüggyé vált, amely sok fehérvárit érintett – tette hozzá. Az önkormányzat végül a felszámoló által megadott minimumáron, vagyis nettó 2,75 milliárd forintért vásárolja meg a céget. A vételárat kilencven napon belül utalják át, miután a közgyűlés péntek délelőtt erre egyhangúlag igent mondott – ismertette. A visszavásárolt vagyonelemeket a Széphő Zrt.-nek adja majd bérbe a város, így egy cégnél lesz a hőtermelés és a hőelosztás Székesfehérváron – közölte.

A székesfehérvári önkormányzat 2012 júniusában tájékoztatta az MTI-t arról, hogy egy kormányrendelet alapján a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált. A döntést azzal indokolták, hogy a kft. “- amelyben az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni – jelentős hiteleit törleszteni nem tudja, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt.-nek”.

A kormány is támogatta az erőmű visszavásárlását

Az önkormányzat a társaságnak a gázszolgáltatóval szemben fennálló tartozása egy részét 2012-ben kétszer közvetlenül kifizette. A székesfehérvári közgyűlés tavaly január 18-án zárt ülésen döntött úgy, hogy bejelentkezik a felszámolónál vevőjelöltként a magánbefektetők kezében lévő 49 százaléknyi tulajdonrészre. Az akkori döntésről Cser-Palkovics András azt mondta: a társaság további működésének nincs értelme az önkormányzat nélkül, hiszen az általuk előállított távhő az önkormányzat cégén keresztül jut el a felhasználókhoz. Hangsúlyozta: 51 százalékos tulajdonrésze van az önkormányzatnak a cégben, de a menedzsmentjog – a korábbi szerződések értelmében – teljes egészében a magánbefektetőké, így az irányításba az önkormányzat eddig nem szólhatott bele. A kormány tavaly augusztus 19-ei, székesfehérvári kihelyezett ülésén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a kormány erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatja a korábban privatizált székesfehérvári erőmű visszavásárlását állami költségvetési forrásból. Orbán Viktor megjegyezte: a cég visszavásárlása indokolt, de mereven “eltanácsolják” az önkormányzatot attól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik