Belföld

Átveszi a hatalmat az állam a tankönyvpiac felett

tankönyv (tankönyv)
tankönyv (tankönyv)

Már a parlament előtt van a teljes államosításáról szóló törvényjavaslat, amelyről kedden dönthetnek a képviselők.

Vasárnap este nyújtotta be a parlamentnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tankönyvellátás teljes államosításáról szóló törvényjavaslatát. Ha a javaslatot kivételes sürgős eljárásban már kedden elfogadja a parlament, akkor az január 1-jén életbe is léphet írja a hvg.hu.

A tervezet értelmében a tankönyvek teljes ellátása, így a terjesztés és az előállítás is állami kézbe kerül, hogy a piaci mechanizmusok és a tankönyvkiadók egymással történő versengése helyett az állam felelősségét kívánja megteremteni.

A javaslat feloszlatja a tankönyves vállalkozók testületét is. Ahogy az a szövegben olvasható: „ jogi értelemben is megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és megvalósul az állam teljes körű felelősségére épülő állami közfeladatként megszervezésre kerülő köznevelési tankönyvfejlesztés és –ellátás”.

Korábban több kiadó is jelezte, hogy az államosítással befejezhetik működésüket.

Hülye angolok, angol hülyék

Nagy-Britanniában a tankönyvpiac teljesen liberalizált, független kiadók adnak ki tankönyveket, és maguk a tanárok is írnak a tanítványaiknak. A tankönyvek használatáról az iskola dönt, amelyet köt a nemzeti alaptanterv, ez azonban csak az angol nyelv és irodalom körében ír elő bizonyos kötelezően tanítandó szerzőket. Az állam semmilyen formában nem lép a tankönyvpiacra ezen minimális szabályozáson kívül, illetve bizonyos elősegítő-kooperáló szerepet betölthet a tankönyvkiadókkal, de semmilyen engedélyező funkciója nincs. De hát az angolok régóta rosszul csinálják a dolgaikat, a 2012-es PISA-felmérésen is csak 13 hellyel végeztek előttünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik