Gazdaság

Mit akar az állam a takarékszövetkezeti betétekkel?

Takarekszovetkezet(210x140)(1).jpg (takarékszövetkezet)
Takarekszovetkezet(210x140)(1).jpg (takarékszövetkezet)

A hvg.hu szerint a jövőben senki sem lehet biztos abban, hogy az állam nem veszi el a magántulajdonát, ha hatályba lép az a törvényjavaslat, amellyel a kormány magasabb fokozatra kapcsolja a takarékszövetkezetek államosítását.

A törvény szerint ugyanis a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete akár egy évre is felfüggesztheti a takarékszövetkezetek tulajdonosainak szavazati jogát a saját tulajdonukat képező takarékszövetkezetben, amennyiben úgy ítéli meg, hogy tevékenységük vagy befolyásuk „veszélyezteti a szövetkezeti hitelintézet megbízható, biztonságos működését”.

Ezt követően pedig gyakorlatilag bármi történhet ezzel a tulajdonnal – írja a lap. A felfüggesztés ideje alatt ugyanis a többi tulajdonos és takarékszövetkezeti vezetők döntik el, mi legyen a sorsa a takaréknak.

A javaslat egy ennél is veszélyesebb rendelkezést tartalmaz: az integrációs szervezet korlátozhatja, sőt meg is tilthatja, hogy egy takarékszövetkezet kifizesse a betétes ügyfelek pénzét, és a takarék egyéb tartozásait.

A hvg.hu úgy véli, a szigorú szankciók alkalmazására az integrációs szervezet a javaslat alapján bármikor találhat okot. A kihirdetés előtt álló jogszabály szerint ugyanis ezeket akkor alkalmazhatja, ha egy takarékszövetkezet szavatoló tőkéje az integrációs szervezet által meghatározott szint alá süllyed.

Ezt a szintet azonban a szervezet bármikor, bárhol meghúzhatja, hiszen a javaslat azt írja elő, hogy a takarékszövetkezet szavatoló tőkéje nem süllyedhet az integrációs szervezet által „egyedi (nem konszolidált) alapon időről időre megállapított szint alá”.

További részleteket ezen a linken olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik