Belföld

Balliberális kémhatás Amerikára

Balliberális köröknél landolhatott azon információk egy része, amelyek kapcsán az amerikai kémügynél a politikai befolyásszerzés gyanúja is felvetődött – tudta meg a Magyar Nemzet.

A magyar baloldali és liberális politikai körök is kedvezményezettjei lehettek a nemzetközi botrányt kiváltó lehallgatás- és adatgyűjtés-sorozatnak, amelyet az Egyesült Államok nemzetbiztonsági ügynöksége Magyarországon folytatott – állítja a Magyar Nemzet, amely szerint a lehallgatási üggyel kapcsolatban két politikai formáció hozható összefüggésbe. A lap névtelen nemzetbiztonsági forrásaira hivatkozva elgondolkodtatónak nevezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök keddi konzultációján a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarország nem képviseltethette magát, mivel nincs frakciójuk.

Az amerikai diplomácia már korábban fokozott érdeklődést mutatott a balliberális oldalhoz köthető személyek ellen folytatott büntetőeljárások iránt. Az amerikai külképviselet 2010 után statisztikai adatszolgáltatás címén rendszeresen kért információkat a Legfőbb Ügyészségtől, a kérdések főként a politikusokkal szemben folyamatban lévő eljárások részleteire irányultak. A lap politikai befolyásgyakorlásnak tartja, hogy a nagykövetség 2011 májusában találkozót kezdeményezett az akkori elszámoltatási kormánybiztossal. Budai Gyulától korrupciógyanús ügyekről, de főleg Gyurcsány Ferencnek a Sukoró-ügyben játszott szerepéről próbáltak információkat szerezni.

Mint korábban megírtuk kedden, miután a miniszterelnök az amerikai lehallgatási botrányról konzultált a parlamenti frakciók vezetőivel, Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a Fidesz javaslatot fog tenni egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden a lehallgatási üggyel kapcsolatban a magyarországi szakaszolgálatok képviselőinek részvételével tartott zárt ülést. Kocsis Máté, a testület tagja akkor mondta azt, hogy néhány információ további vizsgálatot igényel, mivel úgy vélik, nemcsak információ-, hanem befolyásszerzésre irányuló törekvések is lehettek a lehallgatások mögött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik