Belföld

Orbán összehívta a pártokat

Lazar-Janos-es-Orban-Viktor(1)(960x640).jpg (lázár jános, orbán viktor, )
Lazar-Janos-es-Orban-Viktor(1)(960x640).jpg (lázár jános, orbán viktor, )

A miniszterelnök az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban hívta konzultációra a parlamenti frakciók vezetőit.

Ha ezek a konzultációk lezárultak, a Fidesz frakció javaslatot fog tenni egy a lehallgatási botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására – mondta el Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Felidézte: a közelmúltban nyilvánosságra kerültek az amerikai központi hírszerző ügynökség, a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA közös lehallgatásra szakosodott szervének adatai. Ismertté váltak a lehallgató és átjátszó központok helyszínei, melyek között több európai főváros, köztük Budapest is szerepelt. Az is kiderült, hogy az Egyesült Államok európai vezető politikusokat is lehallgatott.

Ezért az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden a lehallgatási üggyel kapcsolatban a magyarországi szakaszolgálatok képviselőinek részvételével tartott zárt ülést. Kocsis Máté, a bizottság tagja azt mondta: az ülésen felmerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek, mivel úgy vélik, nemcsak információ-, hanem befolyásszerzésre irányuló törekvések is lehettek a lehallgatások mögött.

A bizottsági ülésről konkrétumokat a képviselő nem árult el, mivel a zárt ülésen elhangzott információk minősített adatok, azok államtitoknak számítanak. Azt viszont kiemelte, hogy a lehallgatási botrány széles körű kezelést igényel, mivel nemcsak a nemzetbiztonsági, hanem a külügyi és a biztonságpolitikai területet is érinti. Ezért szükséges, hogy egy parlamenti bizottság átfogó vizsgálatot folytasson le – foglalt állást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik