Belföld

A Széchenyi Kártya roadshow Fehérváron beindult

Székesfehérváron a Gazdaság házában mutatták be először a megújult Széchenyi Kártya Programot a nagyszámú érdeklődő vállalkozónak.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) épületében tartottak bemutatót az új Széchenyi Kártya Programról a kezdeményezők. A házigazda Radetzky Jenő köszöntőjében elmondta, hogy a legutóbbi gazdasági válság legtöbbet szenvedő gazdasági áldozatai a kis- és középvállalkozások voltak. Az új, gazdaságot élénkítő program már úgy kellett, mint egy falat kenyér.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2002-ben kezdeményezték a hazai hitelintézeteknél egy olyan konstrukció megvalósítását, amelynek eredményeként a hazai kis- és középvállalkozások kedvezményes kamatozású hitelhez juthatnak. A kezdeményező érdekképviseleti szervezetek a konstrukciót Széchenyi Kártyának nevezték el. A hitelkonstrukció szakmai irányítására és a koordinációs feladatok ellátására a kamara és a VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt.-t.

Sajnos 2008-ban a kormány és a gazdasági szereplők között nem volt egyezség, így a beköszönő gazdasági válságot a vállalkozások többsége katasztrófaként élte meg – mondta beszédében Parragh László a kamara elnöke. Most nagyobb az összhang, és emiatt a kedvezményes hitelekre nagyobb az igény is, ezért a helyi kamráknak mindent el kell követni, hogy hatni tudjanak az önkormányzatokra, akikkel közösen élénkíteni lehet a gazdaságot – hívta fel az elnök hallgatósága figyelmét, akik elsősorban fehérvári vállalkozások vezetői voltak. Parragh László elmondta, hogy nem véletlenül jöttek először Székesfehérvárra, hiszen a Dunántúlon és a koronázó városban működnek leghatékonyabban a vállalkozások.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója mutatta be az új Széchenyi Kártya Programot és annak elemeit.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a már működő mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) részére kialakított, kedvezményes kamatozású, állami kamat- és kezességi díj-támogatásban részesített hitelkonstrukció, amely a legkedvezőbb lehetőség a vállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására. Igényelhető 500 ezer forinttól 25 millió forintig, ahol a hitel teljes költsége 5,5% körül alakul. A hitel szabadon felhasználható. A gyors és egyszerűsített hitelbírálatot követően, akár három hét alatt hozzájuthatnak a vállalkozások.

A Széchenyi Forgóeszközhitel nem pusztán az átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgál, hanem hosszabb, akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására alkalmas, mellyel a vállalkozások egy egyszerűen elérhető és rugalmasan használható, államilag támogatott hitelhez juthat. Az igényelhető hitel összege egymillió forinttól maximum 25 millió forintig, százezer forintonként emelkedő, így rugalmasan alkalmazkodik vállalkozások finanszírozási igényeihez.

A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 millió forint összegben, akár 10 éves futamidőre igényelhető, államilag támogatott. A Magyar Kormány május 1-től öt százalékpont kamattámogatást biztosít. A vállalkozás beruházásai, fejlesztései megvalósítását segítő hitel, amely hosszú távon szolgálja a vállalkozások működését, versenyképességét, törlesztésével pedig alkalmazkodik a beruházás megtérüléséhez. A hitel futamideje minimum 12, maximum 120 hónap, ezen belül a maximum 18 hónapos rendelkezésre tartási idő alatt bármikor – akár több részletben is – lehívható.

Az Agrár Széchenyi Kártya a mezőgazdasági szektorban dolgozó, valamint erdő-, vad- és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, valamint családi gazdálkodók, őstermelők részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű, állami kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített hitelkonstrukció. Ez most még olcsóbb, mivel a Vidékfejlesztési Minisztérium 2%-ról 4%-ra növelte a konstrukció kamattámogatását. Olyan mezőgazdasági termék előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, valamint erdő-, vad- és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó (családi gazdaság vezetője), gazdasági társaság, egyéni cég, illetve szövetkezet igényelheti, amely legalább egy éve (15 millió forint feletti hitelkeret igénylése esetén két éve) működik. A hitelkeret 500 ezer forint vagy annak egész számú többszöröse, de maximum 25 millió forint lehet.

Az előadásokon elhangzott, hogy ma Magyarországon az 1,8 millió KKV-ból mindössze 688 ezer működik valójában, akiknek a támogatására dolgozták ki az új Széchenyi Kártya Programot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik