Belföld

Társbefektetőre vár a Régi Hungária

A 36. olyan nyárba léptünk, amikor a fesztiválozó Szegedre érkező turisták a bezárt Régi Hungária szállót találják a Stefánián.

Távolabbról nézve, a szép sárga külső alapján akár még működő hotelnek is kinéző épület évek óta szellemkastély. Bár felsorolni is nehéz, hány ötlet született már a hasznosítására az elmúlt évtizedek során, előrelépést nem tapasztalhatunk. Miközben a városban ez idő alatt számos kisebb szálloda, panzió épült, sőt mi több, nemrégiben egy nagyobb szállót (Art Hotel) is átadtak Szeged belvárosában.

Elátkozott lenne a Régi Hungária, „lánykori nevén” – a Kass Szálló? Ezt azért nem hiszem. De túl nagy szerencsével sem büszkélkedhet. Így aztán nem csoda: már az is elterjedt a Tisza partján – a szebb napokat, és milyen szép bálokat látott épületet lebontják, hogy valami új, valami korszerűbb kerüljön a helyére. Mindenki megnyugodhat: az épület tulajdonosa, a QUAESTOR Invest Kft. bontani semmiképpen nem akar, sőt mi több, nem tett le arról a tervéről, hogy egyszer újra szállodaként pompázzon Szeged egyik legértékesebb építménye.

– A Régi Hungária lebontását nem tervezzük, már a kérdés felmerülése is sértő a QUAESTOR Csoportra nézve. Cégcsoportunk hosszú évek óta szívén viseli az épület sorsát, ezért is vásárolta meg, és keresi a lehetőségét annak, hogy hogyan adhatnánk vissza régi „fényét” – válaszolt a felvetésre Bende Gyöngyi, a Quaestor kommunikációs igazgatója.

– Jelenleg társbefektetőt keresünk, a kidolgozott és jóváhagyott tervek szerint egy 68 szobás, 4 csillagos hotel és a hozzá kapcsolódó egyedi bálterem kialakítására lenne lehetőség. Ha társ befektetőt nem találunk, akkor eladásra kínáljuk. Az ingatlannal kapcsolatos egyéb információk egyébként mindenki számára elérhetők cégcsoportunk weboldalán – tudtam meg Bende Gyöngyitől.

És valóban: a weboldalon a minden részletre kiterjedő ismertetőből megtudható, hogy a Régi Hungária, korábbi nevén Kass Szálló: „Szeged belvárosában eladó európai hírű és nagy múltú történelmi épület, mely Magyarország második legnagyobb folyója, a Tisza partján található. Az épületet egyik oldaláról a folyó menti sétány, másik oldaláról pedig a város egyik főútvonala övezi. Az 1.796 négyzetméteres telken fekvő, 5.846 négyzetméter össz alapterületű műemlék épület – amely jogerős építési engedéllyel, rekonstrukcióra felmérési tervdokumentációval rendelkezik – tulajdonosa a QUAESTOR Invest Kft.

Egy esetleges befektető azt is elolvashatja a weboldalon, hogy az épület 1897-ben Kass Vigadó néven nyitotta meg kapuit a polgárok előtt. Egyedülálló építészeti megoldásai nyomán mára egyike lett a város három legértékesebb épületének. Az I. világháborút követően szállodává alakították, 1949-ben államosították, majd az 1976-ban történt bezárásáig szállodaként üzemelt. Az épület belvárosi elhelyezkedése, a meglévő ismertsége, múltja, hírneve szolgáltatja az alapot arra, hogy megújult régi pompájában tündökölhessen. Ez a városképileg meghatározó, pompázatos épület a legtöbb szegedi emberben nosztalgikus érzéseket kelt. Jelenleg az épület üresen, funkció nélkül áll. Felújítása elkezdődött, a lehetséges végső formájára vonatkozó terveket az Ybl-díjas Tarnai István és munkatársai készítették el. Jelenleg az épületszerkezeti, födém és homlokzati elemek vannak készen, a belső terek végleges ki-, illetve átalakítása a tényleges beruházási igények alapján történhet meg.

A QUAESTOR Csoport felújítási koncepciójának célja, hogy a Régi Hungária Hotel új formájában, korszerű üzemeltetési koncepcióval, új névvel (Hungaria Palace Hotel) képes legyen a városi kulturális és örökség-, valamint hivatásturizmus résztvevőinek komplex kikapcsolódási lehetőséget kínálni. A jövőterv egy 62 szobás, 124 férőhelyes, 4 csillagos, superior kategóriájú városi hotel képét fogalmazza meg. Szeged ez által az eddiginél versenyképesebb turisztikai célponttá válik, melyből a város és a régió lakossága, vállalkozásai jelentős hasznot remélhetnek. A szálloda – a rekonstrukciót követően – alkalmassá válhat arra, hogy a déli határokon átnyúló kapcsolatok reprezentatív üzleti központjává váljon.

Az ingatlan hatalmas értéke, hogy itt található a város egyedi rendezvény tere, a 200 férőhelyes műemlék koncertterem, valamint a műemlék jellegű, szecessziós stílusú éttermi tere, amely 150 fő befogadására tehető alkalmassá. Mindezeket a rekonstrukció során 2 darab 80, és 1 darab 40 férőhelyes multifunkciós-multimédiás konferencia terem egészítheti ki.

Az üzleti és rendezvény turizmus elkerülhetetlen kelléke a Wellnes-Spa Stúdió, amelynek tervezett elemei: fitneszterem, közösségi finn szauna, aroma gőzkabin, hidromasszázs kád/jacuzzi, fodrászat, kozmetika, manikűr, pedikűr.

A tervezett fejlesztés műszaki adatait a QUAESTOR a következőkben adja meg. Tervezett beépítettség: 100 százalék, szintek száma: 6, bruttó beépített alapterület: 1.796 négyzetméter, bruttó szintterület: 6.286 négyzetméter, a tervezett szobák átlagos mérete a 4 csillagos kategóriának megfelelő, a konferenciatermek száma 3, a tervezett fejlesztési költség pedig 5,1 millió euró.

 

Vagyis a QUAESTOR igazán vevő és befektető csalogató ajánlattal állt elő már évekkel ezelőtt, szép tervek is születtek, az épület állagmegóvása szintén folyamatos. Látva az egyre inkább elszürkülő belvárosi palotákat, akár azt is mondhatnám – küllemében „nem lóg ki” a környezetéből. Most már csak társ befektető kellene. De nincs az a terv, amiből megtudhatnánk, ilyen cég vajon mikor érkezik a Tisza partjára…


Ajánlott videó

Olvasói sztorik