Belföld

A viharos széltől féltik a gátakat

Délben 12, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett veszélyhelyzetet a kormány. Budapestnél már elkezdődött az apadás. A heves zivatarokat kísérő széllökések tönkretehetik a gátakat, amiknek még napokig bírniuk kéne.

Várjuk az árvízzel kapcsolatos személyes történeteket, fotókat, videókat az info@hír24.hu e-mail címre!

A Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a Duna Budapestnél vasárnap este 8 óra óta 891 centiméteren tetőzött. Azóta folyamatos az apadás. A fővárostól délre most jön a neheze, a védekezést heves zivatarok nehezítik. A legnagyobb gondot a viharos szél okozhatja.

21:10 Lopott, hogy bámészkodhassanak

Behajtási engedélyt lopott egy autóból Neszmélyen egy férfi, hogy szabadon közlekedhessen az árvízvédelem miatt lezárt területeken. A 32 éves K. Zsolt a falu árvízi védekezését akarta megnézni a barátaival, de engedély nélkül nem mehettek volna le a rendőrség által biztosított területre. Ezért a cigarettája meggyújtásához tüzet kért a neszmélyi önkormányzat egyik dolgozójától, közben benyúlt járművének nyitott ablakán, és ellopta a behajtásra feljogosító dokumentumot, majd a társaság autóval elhajtott.

Tatán fogták el őket a rendőrök, miután a sértett bejelentést tett a rendőrségen. K. Zsolt ellen – szabadlábon hagyása mellett – magánokirat-hamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

21:00 Az elmúlt napok kihagyhatatlan képei

Kerekesszékes önkéntes, 80 éves homokzsákoló, menekülő állatok és az árvíz tükrében csillogó Parlament. Kattintson, ha kíváncsi a dunai áradás névtelen hőseire és legjobb életképeire!

20:54 Eddig mindenhol megdőlt a vízállási rekord

A dunai árhullám szintje a Budapest feletti szakaszon mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállást, és az eddigi tetőzések a fővárostól délre lévő szakaszon is megdöntötték a korábbi rekordot – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfő este.

20:48 Orbán megjárta Baranyát is

A kormányfő személyesen tájékozódott az árvíz által veszélyeztetett baranyai településeken folyó védelmi munkálatokról hétfőn. A Duna vízállása hétfőn 15 órakor Mohácsnál 903 centiméter volt, 38 centivel magasabb, mint egy nappal azelőtt. A tetőzést Mohácsnál csütörtökre, 955 centiméterre, Dunaszekcsőnél 965 centiméterre várják, a vízmagasság azonban ennél 15 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is lehet. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter.

20:28 Tarlós: a város védhető

Körülbelül egy héttől tíz napig érvényben maradnak a dunai árvíz miatt elrendelt közlekedési változások Budapesten – mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: a jelentős forgalmi változások, elterelések, egy-, illetve kétirányúsított utcák mellett 35 helyszínen kellett áthangolni a lámpás csomópontokat.

A főpolgármester szavai szerint a nagy zápor és az erős szél “nem használ az ideiglenes védműveknek, de emberi számítás szerint” a város védhető. Kitért arra is, hogy a legtöbb védműszakadás apadási fázisban szokott bekövetkezni, de ennek jeleit sehol sem tapasztalják.

20.10 Károkat okozott a vihar, kedden sem ússzuk meg zivatar nélkül

Több helyen is károkat okozott a fővároson és környékén hétfő délután átvonuló vihar, de személyi sérülésekről nem érkezett jelzés.

13 helyszínre vonultak ki a fővárosi katasztrófavédelem tűzoltói, minden második esetnél kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk.A vihart több erős villámlás is kísérte, ám a katasztrófavédelemhez nem érkezett jelzés arról, hogy azok valahol kárt okoztak volna.

Keddre tizenhárom megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetetéseket a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatarokat kárt okozó szél, jégeső, illetve jelentős mennyiségű csapadék kísérheti.

20:08 Dunaföldvár is túl a tetőzésen

Jelentősebb károk nélkül tetőzött a Duna Dunaföldvárnál hétfőn este. Nem sokkal 19 óra után 721 cm-es volt a Duna Dunaföldvárnál, a vízügyi előrejelzések szerint elkezdődik az apadás. Ez az érték az eddigi legnagyobb vízállást 18 centiméterrel haladta meg. Annak a nagyjából két kilométeres szakasznak a legnagyobb részén, ahol ideiglenes védművet építettek 22 ezer homokzsák felhasználásával, nem érte el a víz a zsákokat. Kivétel a csónak- és jachtkikötő, amelynek udvarát részben víz borítja.

19:48 Másfél napos eső okozta a rekordárat

Bár a mostani dunai árvízhez a március 14-i hóvihar, majd a hűvös tavasz és a gyakori mediterrán ciklonok is hozzájárultak, azt közvetlenül egy viszonylag rövid, 36 órás intenzív csapadékos időszak és az akkor lehullott extrém mennyiségű csapadék váltotta ki – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hétfőn közölt tanulmányban.

További részleteket az áradást kiváltó okokról, és arról, hogy mi várhat ránk a jövőben, itt találhat.

19:44 Megnyitják a vámosszabadi határátkelőt

Várhatóan kedden este hat órától ismét lehet használni Vámosszabadinál a Duna-hidat és a magyar-szlovák határon lévő átkelőt, amit múlt szerdán este hat órakor zárták le. A Szigetközt hosszában átszelő főúton szerda délben érnek véget az árvíz miatt elrendelt forgalomkorlátozások.

19:12 Milyen elmebetegekről beszélt Orbán?

Eddig egy törvénysértés, egy lopás történt kisebb értékre, az elkövetőt azt lefogtuk. Két rémhírterjesztést kellett megakadályoznunk, ott is mind a két személyt lefogtuk, nagy valószínűséggel egyébként elmebetegekről van szó – mondta még szombaton Orbán Viktor. A 444.hu annak próbált meg utánajárni, hogy mit jelent ebben az esetben a „lefogni” ige, mit takarhat pontosan, hogy „valószínűleg elmebetegek, és milyen rémhírekről van szó.

A rendőrség a nyomozás érdekében nem adott felvilágosítást a lapnak, a miniszterelnök szóvivője csak szimplán nem válaszolt. Részletek itt.

19:02 Fokozatosan tart délre az ár

Budapesten hétfőn dél óta óránként egy-két centimétert csökken a folyó vízszintje, a fővárostól délre pedig hasonló mértékben emelkedik az ár az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint.

Budapesten jelenleg 879 centimétert mutat a vízmérce, 14 órakor még 884 centimétert jelzett. A Duna főváros feletti szakaszán Nagybajcsnál a vízszint 721, Komáromnál 765 centiméter. Esztergomban 772-re apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál pedig 727 centiméterre csökkent a vízszint.

Az elmúlt négy órában Budapesttől délre, Adonynál 764-ről 766 centiméterre emelkedett a vízszint, Dunaújvárosnál 749-ről 752-re, Dunaföldvárnál 711-ről 714-re, Pakson 876-ról 881-re, míg Bajánál 949-ről 955 centiméterre.

18:58 Még 2-3 napig nem lélegezhetünk fel

Dunaújvárosban és Dunaföldváron tetőzik a Duna a következő órákban. A folyó vízállása mindkét helyen már a tetőzés előtt meghaladta a valaha mért legnagyobb vízállást – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Pilismarótnál – ahol apadt a víz – a vízügyi szakemberek vezetésével tovább folytatják a bordás megtámasztás kiépítését.

Az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán a védekezés továbbra is kiemelt feladat. A vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat. A következő 2-3 napban még nem lélegezhetnek fel a védekezésben résztvevők a felső szakaszok védelmét illetően sem. Jelenleg 807,4 km töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon.

18:42 Négy centiméteres jégdarabok is hullottak

A hétfőn kora estig rögzített adatok szerint a legerősebb, 94 kilométer/órás széllökést Debrecenben mérték. Hajóson 87, Soltvadkerten 71 kilométer/órás szélerősséget mértek. Jégesőt okozó zivatarcellákat is rögzítettek a Tiszántúlon, a Duna-Tisza közén, valamint a Dunántúl keleti részén. Különösen heves, nagyméretű (2-4 centiméter átmérőjű) jéggel járó heves zivatarok fordultak elő Hajdú-Bihar, Pest és Fejér megyében – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az időjárásról részletesebben itt tájékozódhat.

Így nézett ki a jégeső Vecsésen:

18:36 A katonák is délnek mennek

Az ár levonulásával a Magyar Honvédség is megkezdte erőinek délre csoportosítását. A Duna bal partján Kalocsán és Baján, a jobb parton Székesfehérváron és Decsen lesz bázislaktanya.

Jelenleg még 300-an dolgoznak a gátakon Győr környékén, de kedd reggelre már csak 250 katonát kértek a vízügyes szakemberek. Délután több mint kétszáz katona indult el a győri laktanyából. A Fejér megyei Kisapostagra kérték a katonák segítségét, feladatuk elvégzése után innen indulnak majd a Kalocsára települt bázisra. A már meglévő helyszíneken túl Ráckevéhez is további száz katonát vezényeltek ki árvízvédelmi munkálatokra hétfő délután.

18:20 Több mint másfél millióval segít Gyula

A város 1,6 millió forintot utal át a dunai árvízi védekezésre. A képviselő-testület hétfőn rendkívüli közgyűlésen döntött az összegről, az előterjesztést a képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el

18:18 A heves eső tovább zilálta a főváros közlekedését

Pótlóbuszok jártak több fővárosi villamosvonalon a heves esőzés miatt, többek közt a 3-as, a 62-es és a 62A villamosok helyett a Bosnyák tér és Ecseri út metrómegálló között. Ugyancsak autóbuszok szállították az utasokat a 28A villamosok vonalán a Kőbányai út 21 és Újköztemető (Kozma utca) megállók között.

Villámcsapás miatt teljes vonalon pótolni kellett a 80A, a 81-es, és a 82-es trolibuszokat. Teljes vonalon pótolták a 37A jelzésű villamosokat is. Pótlóbuszokra volt szükség a 4-es és a 6-os villamosok vonalán Corvin-negyed M és Blaha Lujza tér M között is.

A gödöllői (H8-as) HÉV-vel Mogyoród állomáson átszállással lehet továbbutazni fakidőlés miatt, a közlekedés a vonalon nem sokkal este hét óra előtt állt helyre.

18:00 Holnap hazamehetnek a győrújfaluiak

Kedden várhatóan visszatérhetnek otthonukba a győrújfaluiak – értesült a védekezésben részt vevő forrásokból hétfőn az MTI. Nagy Imre Attila (független), a település polgármestere az értesülést nem kívánta kommentálni, de annyit elmondott, Széles Sándor megyei kormánymegbízottal tartandó keddi sajtótájékoztatóján tehetnek egy “nem váratlan bejelentést”. A tetőzés óta 121 centimétert csökkent a Mosoni-Duna vízszintje a falunál.

17:56 Az Emmi a 1357-et ajánlja

A 1357 nemzeti összefogás vonala a legbiztosabb módja annak, hogy valaki pénzzel támogassa a bajbajutottakat. Ez garantálja azt, hogy az adományok valóban oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkársága.

17:48 Pluszkocsikat állít be a MÁV

A MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. hétfőtől mind az elővárosi, mind a távolsági vonatok esetében megerősített szerelvényeket közlekedtet. Minden elővárosi vonalon legalább dupla Flirt vonat, a budapesti Keleti pályaudvar és Tatabánya közötti szakaszon pedig két – nemzetközi üzemeltetésű – ÖBB Railjet szerelvény közlekedik, így további belföldi kocsik szabadultak fel.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon a gyorsvonatok Százhalombatta állomáson is megállnak, a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon pedig a hagyományos szerelvényekből kiállított vonatok is 8-10 kocsival közlekednek.

17.38 Székesfehérvár víz alatt

A heves zivatar miatt elárasztotta az utat a víz.

Forrás: Facebook

17:28 A vártnál alacsonyabban tetőzhet a Duna Tolnában

Dunaföldvárnál a mostani előrejelzés szerint hétfő este nem 720, hanem 710 centiméterrel tetőzik az árhullám. Paksnál kedd hajnalban 890 helyett 885 centiméteren várható a tetőzés, ez 13 centiméterrel haladja meg az eddig mért legmagasabb szintet.

Bátánál szerdán-csütörtökön a korábban számított 786 centiméter helyett 775 centiméterrel tetőzhet a folyó, a vízszint így is több mint 30 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

Kisebb szivárgások észlelhetők a Dunaföldvár és Paks közötti árvízvédelmi töltéseken. Ezek – az árvíz esetén rendszerint előforduló – jelenségek leterheléssel, homokzsákos biztosítással kezelhetők. Az árvízvédelmi szakaszon a töltés magassága egy-másfél méterrel haladja meg a víz szintjét.

17:20 Orbán: a szél veszélyezteti a gátakat

Székesfehérvár vonalától lefelé végig támad a Dunával párhuzamosan a szél, amely az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg – mondta a miniszterelnök hétfőn Baján, a Sugovica hídján tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján. Hozzátette: egyelőre ilyen jelzésük még nincs

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

17:14 Meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

Hozzájárult a parlament az árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához hétfőn. Pintér Sándor belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzetet július 19-éig meghosszabbítsa.

16:42 Teljes gőzzel dolgoznak a segélyszervezetek

Az elmsszt napban összesen 1500 adag meleg ételt juttatott a gátakon dolgozóknak az Ökumenikus Segélyszervezet. Emellett ásványvíz, csoki, tej, kávé, szúnyogirtó, naptej, recept nélküli fájdalomcsillapító, elsősegélycsomagok beszerzésével is támogatják a munkálatokban résztvevőket. A Református Szeretetszolgálat Tahiban élelmet visznek, a melegben dolgozóknak sapkát is osztanak.

Vasárnap 4000 szendvicset, gyümölcsöt és több karton vizet osztottak ki a Katolikus Karitász munkatársai Leányfalu, Tahitótfalu, Szigetmonostor, Pócsmegyer és Dunabogdány településeken és környékükön. A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 mentőcsapata a hétvégén 7 főt menekített ki Tahiban a nyúlgát átszakadását követően.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos csoportja szombattól Nagymaroson és Kismaroson a polgármesteri hivatal előtt felállított sátrakban, a Duna közvetlen árterülete mellett teljesít 24 órás egészségügyi szolgálatot. A szervezet teajáratai továbbra is több ezer ember kiszolgálásáról gondoskodnak, a szendvicsek mellett több helyen meleg ételt, sapkát és naptejet, éjszakánként szúnyogriasztót is osztanak.

Adománygyűjtőpontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz által érintett megyékben: a humanitárius szervezet várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító- és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása a www.voroskereszt.hu oldalon megtekinthető.

16:34 Csőtörés rémisztette meg a sződligetieket

Eltörött egy vízvezeték a sződligeti gát mellett hétfő hajnalban, a nagy erővel feltörő vizet eleinte buzgárnak hitték, s ez hatalmas riadalmat okozott. Csak akkor nyugodtak meg, amikor a kihívott szakemberek megállapították a valós problémát, majd leszakaszolták a vezetéket. A még mindig magas dunai vízállás miatt a feltárás, illetve a javítás csak néhány nap múlva történhet meg. Addig a környéken élő 11 családnak nincs ivóvize, lajtos kocsiból kapnak vizet.

16:26 Bokszolók is segítenek az árvízkárosultakon

Van,aki homozsákot pakol, mások pedig jótékonysági meccsel készülnek. Részletek ide kattintva.

16:20 Orbán Fejér megyében is ellenőrizte a védekezést

Orbán Viktor miniszterelnök és Bakondi György altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója hétfő délelőtt személyesen ellenőrizte a Fejér megyei árvízvédelmi munkákat, és nagyra értékelte, valamint megköszönte a védekezésben résztvevők megfeszített munkáját. A miniszterelnök látogatásáról és a Fejér megyei telsek sorsáról további információkat itt olvashat.

15:48 Légi felvételek és életképek

A Magyar Honvédség videója az árvízről és a védekezésről:

15:36 Elküldik a civil segítőket

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes szüntesse be a munkát a gátakon. A hivatásos állománynak csak az a része maradhat, amelynek megfelelő védőfelszerelése van. A vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát. A döntés a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében született.

15:32 Viharriasztás a Duna mentén

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya hétfő délután.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránként 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat. Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél, és jégeső kísérhet.

A várható időjárásról bővebben itt.

15:28 Alkalmazás súg a segíteni vágyóknak

Az ADDODA okostelefon alkalmazás kiemelt gyűjtőakciói menüpontban rendszerezi a dunai árvíz kapcsán létrehozott tárgyi adomány gyűjtő helyszíneket. Az alkalmazásban megtalálható, hogy a legnagyobb segélyszervezetek (Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat) pontosan milyen adományokra számítanak, és pontosan hol fogadják azokat szakembereik.

Az applikáció GPS helyzet alapján egy kattintásra a gyűjtőpontra vezető utat is megtervezi.

15:26 6,7 millió forintot ad Kaposvár

A város önkormányzata lakosonként száz forinttal, összesen 6,7 millió forinttal járul hozzá az árvíz elleni védekezés költségeihez, ezzel is segítve a bajban lévőket.

15:20 Pánikkeltés Esztergomban

A Hír24 Esztergomban tartózkodó tudósítója úgy értesült: a városban az a rémhír terjed, hogy ihatatlan az ivóvíz. Ez azonban nem igaz, a vízzel nincs probléma.

15:16 Már tizenegy halálos áldozata van a cseh árvíznek

Hétfő délután találták meg a holtestét egy szlovák állampolgárságú ötvenéves férfinek, aki vasárnap késő este esett be az Otava folyócska vizébe Dél-Csehországban. A férfi barátaival táborozott a folyó mellett, s valószínűleg ittas állapotban esett a vízbe, majd megfulladt. A rendőrség 16 bűncselekményt vizsgál az árvízzel kapcsolatban, négy személyt továbbra is eltűntként keresnek.

15.10 Megnyitották a Petőfi hidat

Ismét járható a Rábán átívelő győri Petőfi híd. Délután fél kettőkor nyitották meg a múlt csütörtökön lezárt átkelőt. A lezárás oka az volt, hogy a védekezési munkálatok miatt el kellett rekeszteni a híd egyik végét, nehogy ezen a ponton kiöntsön a megáradt Rába folyó.

15:04 Délen még emelkedik, de északon már csökken a vízszint

Átlagosan 4-5 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje a fővárostól délre hétfőn délután 2 órára a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának délelőtt 10 órai adataihoz képest. Adonynál délelőtt óta tetőzik a Duna, a vízállás a 10 órakor mért 762 centiméterről 764-re emelkedett.

Tassnál 902 centimétert mértek, ez a délelőtti értékhez képest 4 centiméterrel magasabb. Dunaföldváron 711 centiméteren áll a víz, itt délelőtt 706 centiméter volt a vízállás. A paksi mérőállomáson 876 centiméter a vízszint, ez 4 centiméterrel haladja meg a délelőttit. Bajánál 949 centiméter a vízállás, itt délelőtt 942 centimétert mértek.

A Duna északi szakaszán továbbra is apad a vízszint. Nagybajcsnál 19 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, Gönyűnél pedig 16 centiméterrel kevesebbet mértek kora délután.
Komáromnál 13, Esztergomban 8 centiméterrel apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál 739-ről 734-re, Budapesten pedig a délelőtti 887-ről 884 centiméterre csökkent a vízszint.

15:00 Több mint 130 millió forintnyi adomány gyűlt össze

Az árvíz elleni védekezés segítésére összesen 133,3 millió forintnyi felajánlás érkezett hétfőn 11 óra 30 percig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácshoz – mondta el Balog Zoltán. Hozzátette: nemzeti összefogás számlájára eddig 80 millió forint, a nemzeti összefogás vonalára pedig 224 ezer hívás érkezett, utóbbi több mint 53 millió forintot jelent.

14:48 Orbán mozgásban

Facebook oldalának tanúsága szerint Báta után Dunaszekcsőn irányítja az árvízi védekezést.

14:42 Facsemetéket veszélyeztet az áradás

A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, ebből kétszáz hektár új erdő. A legkritikusabb ezeknek a fiatal erdősítéseknek a sorsa. Nem tudni, hogyan vészelik át a helyzetet, vannak olyan részek, ahol 4-5 méter magas víz borítja az ősszel elültetett fél méter magas facsemetéket.

14:36 Gátszakadás volt a Margitszigeten

A hvg.hu értesülései szerint éjjel megbontotta a víz a margitszigeti gátat. A lap úgy tudja, a védelmi szolgálatot épp katonai akadémiások látták el, akik gyorsan megoldották a helyzetet. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint nem volt veszélyes a helyzett.

14:20 Százhalombattánál 891 centiméteren tetőzött a Duna

A folyó hétfő hajnalban tetőzött a településnél. Megfelelő a védvonal állapota, de a gátak továbbra is nagy terhelésnek vannak kitéve, s a csapadékelvezetés is gondot jelent. A városvezetés arra kéri a lakosságot, hogy ne menjenek az árvíz által veszélyeztetett területekre, ahol kizárólag a mentésben résztvevők tartózkodhatnak, valamint a körgáton se sétáljanak.

14:03 “Megtiszteltetésnek veszem, hogy a vezetőtök lehettem”

Az alábbi bejegyzést az Árvíz 2013 Facebook-oldalon találtuk. Szerintünk jófejség.

Szeretném szívből jövő, mély tiszteletemet kifejezni annak a több száz embernek, akik ma éjszaka derekasan helytálltak a Tímár utcánál/Rozmaring vendéglőnél, sokan többedszerre! Megtiszteltetésnek veszem, hogy a vezetőtök/koordinátorotok lehettem, egy zseniális csapat védekezett ezen a ponton, akik azért jöttek, hogy tegyenek!

..Fényforrásunk kevés volt, élelmünk, italunk utánpótlása szinte csak a jelenlévőkön múlott, eszközeink erős hiányossága/hibája is közbeszólt nem egyszer, többen a nagyjából 1 -1,5 m széles homokzsák gát tetején egyensúlyoztak a magasban továbbadva a zsákokat, miközben mindkét oldalról víz vette körül őket..

A negatív körülmények mit sem számítottak! A Tímár/Rozmaring védelmi vonal az ott dolgozó önkéntesek emberfeletti hite, hozzáállása révén 3 komoly bajtól mentette meg a környéket az eláradástól, amiért kiemelt tisztelet, és elismerés, köszönet illeti meg az egész csapatot!

Ezúton hajtom meg a fejem az egész csapat előtt! Nagyok voltatok, hálás köszönetünk, és minden tiszteletem a tiétek !

Pató Tamás Miklós

13:53 Konvojban viszik a homokzsákokat az M1-esen

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál felszabaduló megtöltött homokzsákokat 22 teherautóból álló konvoj szállítja az M1-es autópályán, a budapesti árvízi védekezés segítésére. Hétfőn várhatók még további konvojok, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy segítsék a gépkocsioszlopok haladását.

13:44 Pintér: még nehezebb lesz a helyzet

A következő napokban még nehezebb lesz a helyzet az árvízi védekezésben a belügyminiszter szavai szerint. Pintér Sándor hétfőn a parlamentben arra kérte a védekezésben résztvevőket, hogy “ne fáradjanak, figyelmük ne csökkenjen”. Csak az együttműködés és az összefogás vezethet sikerre – mondta napirend előtti felszólalásában a belügyminiszter. Hangsúlyozta: van egység és összefogás, hiszen összefogott minden állampolgár, a hivatásosok, az önkéntesek, a parlamenti pártok és a média is. Kiemelte, hogy eddig egyetlen ember sem halt meg, vagy tűnt el az árvíz miatt. Összesen 1315 embert kellett kitelepíteni, és 802 kilométeren zajlik árvízi védekezés jelenleg.

13:40 Elzárták a vízátömlést Szigetmonostornál

Hétfőn dél körül sikeresen elzárták Szigetmonostornál a falu egy részét veszélyeztető vízátömlést a védekezésben résztvevők – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) rendkívüli közleményében az MTI-vel.

Vasárnap a Szigetmonostorhoz tartozó Horányból 162 embert kellett kiköltöztetni. Azért kellett elhagyniuk otthonukat, mert a település Szentendre felőli részén egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé. A veszélyeztetett házak közelében és ott, ahol átbukott a víz, egy-egy gátat építettek.

13:37 Orbán már Bátán pacsizik

Forrás: Facebook

A Tolna megyei településen mintegy háromszázan dolgoznak az ideiglenes védmű megerősítésén és magasításán. Bátán várhatóan szerda délután tetőzik a dunai árhullám.

13:11 Fölöslegesen ugráltatják a vízirendőröket

Nagyon sok a valótlan bejelentés fürdőzőkről, vízbe ugrálókról. Ilyenkor a vízirendőrök pár perc alatt a helyszínre tudnak érni, de ezek a bejelentések más, fontos intézkedéstől vonják el őket – tájékoztatott Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. Hozzátette: két megmentett öngyilkosjelöltön kívül senkit sem kellett kimenteni az áradó Dunából, és fulladásról sincs tudomásuk.

13:07 Húsz házat öntött el a Duna Szigetszentmiklósnál

Összesen húsz ház lakóinak kellett elhagyniuk otthonukat Szigetszentmiklós Lakihegy városrészében a Duna áradása miatt. Szabó József polgármester azt mondta, hogy Szigetszentmiklósnak csak ez a körülbelül száz házból álló ártéri része veszélyeztetett, maga a város biztonságban van.

13:03 Újabb homokzsáktöltő telepeket alakítanak ki

A Budapesttől délre eső térségbe vízügyi szakembereket csoportosítanak át, és a védelmi szakaszok súlypontjainál további hét homokzsáktöltő telepet alakítanak ki – írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a hétfő déli összesítésében. Az árhullám jelenleg Adony térségétől délre jár. Az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán továbbra is tart a kiemelt védekezés, a vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat.

12:59 Ma sem ússzuk meg: ránk szakad az ég!

Másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia. >>>

12:57 Nincs veszély a kórházakban

Az árvíz miatt a kórházakban jelenleg nincs közvetlen veszély – közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) hétfőn. Komáromban a szombati tetőzés után a Selye János Kórházban egyelőre megszűnt a közvetlen veszély, kitelepítésre nincs szükség.  Budapesten, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) Lukács fürdőhöz közeli épületében a belvíz műszaki gondot okoz. Az ORFI megtette a szükséges intézkedéseket, és gondoskodott szivattyúzásról. A betegellátás zavartalan. A győri Petz Aladár Oktató Kórház főigazgatójának hétfő reggeli tájékoztatása szerint, a kórházban 16, otthonából evakuált beteget, illetve ápoltat látnak el mindaddig, amíg megfelelően rendeződik a helyzetük.

12:50 Így kerülhetjük el a járványokat az árvíz után

Az árvíz levonulása után fontos az alapos takarítás és fertőtlenítés, amellyel elkerülhető egy járvány kialakulása – mondta el sajtótájékoztatóján Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos. Hangsúlyozta: az orvosi ellátásra, felügyeletre szoruló embereknek tudniuk kell, hogy hol kaphatnak ellátást. A szakember azt kérte, hogy aki esetleg járványveszélyt tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán, azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség megelőző védőoltásokra sem.

A megbízott tiszti főorvos elmondta azt is, hogy az ár elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül, így azt ennek megfelelően kell kezelni. Ezen tudnivalókról a tisztiorvosi hivatal és a védelmi szervek internetes oldalain útmutatót is közzétesznek.

12:41 Ők megmondták…

Forrás: Facebook

12:10 – Újabb területekre hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány

Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány hétfő délben. Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei és az érdi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi járás, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi járás, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére vonatkozik a veszélyhelyzet.

A veszélyhelyzet kihirdetésével rendkívüli intézkedéseket vezettek be az erőforrások koncentrálása, a védekezés hatékonyságának növelése, az állampolgárok életének, egészségének, vagyonának biztonsága érdekében. Így lehetőség nyílik többi között polgári védelmi szolgálat elrendelésére, a veszélyeztetett lakosság kitelepítésére, a védekezéshez szükséges munkagép, jármű igénybevételére, a veszélyeztetett területen a járműforgalom, illetve a veszélyeztetett területre történő belépés, beutazás korlátozására, továbbá arra, hogy a védekezéshez szükséges ingatlanokat a védekező erők használják.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt kedden Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire hirdetett ki veszélyhelyzetet. Az arról szóló kormányrendelet meghosszabbításáról akár már hétfőn szavazhat az Országgyűlés, miután az erre vonatkozó indítványt délelőtt benyújtotta a belügyminiszter a parlamentnek

12:09 – Dél múlt, itt az ideje a vízállásjelentésnek

Adonynál elkezdődött az apadás, most Dunaújvárosnál tetőzik a Duna. Ott most 745 centinél jár a vízállás – derül ki a vízügy.hu legfrissebb adataiból.

A péntekig várható értékek táblázatos formában:

Forrás: vizugy.hu

12:06 – Óriási a teher a kajak-kenusokon is

A rendkívüli dunai árvíz Baráth Etele szerint nagyjából százmillió forint nagyságrendű többletterhet jelent a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek. Bővebben >>>

11:50 Jó hírek Komárom-Esztergom megyéből

Gyorsuló ütemben csökken a vízszint a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, az árvízzel sújtott települések nagy részén már csak gátőrzés és szivattyúzás folyik – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.

11:46 – Bicajra, Budapest!

A Magyar Kerékpárosklub azt tanácsolja a budapestieknek, hogy inkább biciklivel közlekedjenek a fővárosban érvényben lévő rendkívüli útlezárások és tömegközlekedési korlátozások miatt kialakuló dugók elkerülésére. Közlekedési infók amúgy itt!

11:38 Pintér Sándor benyújtotta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot

A belügyminiszter indítványának elfogadásával az Országgyűlés arra hatalmazza majd fel a kabinetet, hogy a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az ennek során teendő intézkedésekről szóló június 4-én kihirdetett kormányrendelet hatályát legfeljebb 2013. július 19-ig meghosszabbítsa.

A képviselők felkérik továbbá a kormányt, hogy a veszélyhelyzet elhárítása érdekében megtett intézkedésekről az Országgyűlés ülésén adjon tájékoztatást.

11:36 – 18 embernek kellett kiköltöznie házából Tahitófalun

Tizennyolc ember hagyta el Nagy-Duna melletti otthonát Tahitótfalun az árvízi veszélyhelyzet miatt vasárnap este, azt követően, hogy előző nap a Tildy hídi védmű átázása miatt is sokakat menekíteni kellett – tájékoztatott hétfőn a település polgármestere.

11:24 – Mindeközben Orbán Viktor…

… feszített tempót diktál: már Kisapostagnál őrjáratozik.

Fotó: Facebook

11:21 – Balog: 100 millió forint gyűlt eddig össze

Mintegy 100 millió forint pénzadomány gyűlt eddig össze az árvízkárosultak megsegítésére a nemzeti összefogás vonalán keresztül – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A pénz a nemzeti összefogás 1357-es vonalán, illetve annak 11711711-2222222-es banki számlaszámán keresztül gyűlt össze. A pénzadományokon kívül sok természetbeni felajánlás is érkezett a károsultakhoz. Továbbra is várják az adományokat. A közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat. Ezen keresztül hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni.

11:15 – Románia segít, ha kell

Románia kész segítséget nyújtani az árvízzel kapcsolatos gondok kezelésében Magyarországnak, amennyiben szükség van rá. Victor Ponta román miniszterelnök arra kérte Radu Stroe belügyminisztert, érdeklődjön magyar kollégájánál, hogy szüksége van-e Magyarországnak valamilyen segítségre.

11:10 – Tömegközlekedés UPDATE!

“Megnyitották a Margit híd budai lehajtóját északi irányba, Óbuda felé, így a 9-es autóbuszok Óbuda irányába újra az eredeti útvonalukon közlekednek. A 160-as, és a 260-as autóbuszok a 9-es buszok Margit híd, budai hídfő H megállójában állnak meg. A H5-ös hév minden szerelvénye a Margit hídi felszíni állomásig közlekedik” – olvasható a BKK Facebook-oldalán.

10:57 – Orbán már Ercsiben küzd az elemekkel

És az álmossággal is. A Facebookra feltöltött legújabb fotósorozat legalábbis erről tanúskodik.

10:45 – Elmaradnak a Nagy Sportágválasztó táborok a Margitszigeten

A árvízi védekezés várható elhúzódása miatt elmaradnak a Margitszigeti Atlétikai Centrumba meghirdetett Nagy Sportágválasztó táborok. A szervezők hétfői tájékoztatása szerint a táborozást a kőbányai Merkapt Sportközpontban változatlan feltételekkel megrendezik.

10:30 – Az osztrákok sem lélegezhetnek még fel

Az ország északi részén felhőszakadások okoztak újabb áradásokat. >>>

10:14 – Segítség kell a Tímár utcánál

Facebook-info: “Még mindig segítségre van szükség a gátakon a Szentendrei HÉV vonalán. A Tímár utcában délután 2-ig van váltás, onnantól egészen estig van szükség az önkéntesekre. 10-15 ember kell csak óránként, de jelenleg egy sincs. A telefonszám 06306538027 (Cseh Anikóhoz tartozik), de ez csak délelőtt 10-ig hívható, mert után elmegy a kontaktos dolgozni. A másik helyszín amit említett az a Nánási utca, ott már a házak aljába rakják a homokzsákokat, nagyon nagy szükség van a segítségre.”


Centiről centire apad a Duna a szentendrei HÉV vonalánál
Fotó: Neményi Márton

10:03 – Fennakadások a vasúti közlekedésben

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna magas vízállása miatt 2013. június 8. (szombat) 11 óra óta további intézkedésig nem közlekedhetnek vonatok – olvasható a GYSEV Facebook-oldalán. A helyreállítás várható időtartama bizonytalan, az árhullám levonulásának függvénye. Részletek itt.

10:00 – Aranyérmes és 80 éves is a gáton

Az árvíz kapcsán tanúsított példátlan összefogásról szóló beszámolók elárasztják a közösségi médiát. A Facebook-oldalakra sorra érkeznek a hálálkodó posztok. Lélekemelő sztorik itt!

9:46 – Bátán lakóházakat veszélyeztet a víz

A településen mintegy 300 fő dolgozik a közel 2500 méteres ideiglenes gát megerősítésén és magasításán – olvasható a Tolna megyei katasztrófavédelem tájékoztatójában. A katasztrófavédelem részéről 62 fő hivatásos szakember, valamint 166 önkéntes és 78 közfoglalkoztatott erején felül teljesít a település védelme érdekében. A védekezésben részt vesz 4 rendőr is, akik  kárterület zárását és biztosítását valamint a jogosultak ki és be léptetését végzik.

A község ártéri részében 90-100 lakóház van veszélyben, a Bercsényi utcában 8-10 ház különösen veszélyeztetett.

Ma reggelig 71 000 darab homokzsákot töltöttek meg és építettek be a védműbe.

9:44 – Volt már Pestnél 1030 centi is

Persze nem most, hanem 1838-ban. Infografikát rittyentett az MTI a nagy dunai árvizekről. Íme:

9:34 – Dunaföldváron is megvan a rekord

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint hétfő hajnalban Dunaföldvárnál érte el az eddigi legmagasabb, 703 centiméteres vízállást a Duna. A város térségében várhatóan hétfő este 720 centiméteres vízállással tetőzik a folyó. A településen csaknem két kilométer hosszan 23 ezer homokzsákból építettek ideiglenes védművet; az egykori úttörőtábor, a kajak-kenu szakosztály bázisa, a jachtkikötő, a strand- és gyógyfürdő, valamint a szennyvízrendszer védelméről kellett gondoskodni. Lakóház nincs veszélyben.

9:31 – Káosz van Budapesten

Dugók, terelések, zárak, kocsiktól roskadozó utak. Folyamatosan frissülő közlekedési információinkért erre menjen tovább!

9:28 – Ide menjen, ha segíteni szeretne!


Árvíz 2013 Összefogás nagyobb térképen való megjelenítése

9:21 – Csúcsközelben a Duna Adonynál

2-3 órája ugyanazt a vízszintet mérik az adonyi vízmércénél. A Duna Fejér megyei szakaszán a gátaknál különösebb problémák eddig nem voltak – tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője hétfő reggel az MTI-t. Kiss Jenő elmondta: az adonyi vízmércénél hétfő reggel 6 órakor 762 centimétert mértek, ami 23 centivel haladja meg a valaha mért legnagyobb vízállást.

9:16 – Mikor fizet a biztosító és mikor nem?

Mit tehet, akit árvízkár ért? Hasznos tanácsok egy biztosítási szakjogásztól:

9:09 – Újra teljes vonalon jár a hármas metró

9:03 – 887

Újabb egy centit apadt a Duna Budapestnél. A víz most 887 centiméter magasan áll. Ez már 4 centivel kevesebb, mint a tetőpont volt. Nagymaroson a tetőzéskor mért 748 centiméterről reggelre 6-7 centimétert csökkent a vízszint. Esztergomnál 10 centimétert apadt a folyó az éjféli adatokhoz képest, Komáromnál pedig 816-ról 796 centiméterre csökkent a vízszint. Leggyorsabban továbbra is Nagybajcsnál apad a Duna: nyolc óra alatt 809 centiméterről 771-re csökkent a vízállás.

8:55 – Attractionnal lazított Orbán Viktor

A miniszterelnök vasárnapi napjáról készült az az összeállítás, amely ma reggel került fel Facebook-oldalára. Láthatjuk, amint őrjáratozik autóval, hajóval, tájékozódik a helyzetről (angolul is!), majd két állomás között a BGT-győztes Attraction produkcióját csodálja ipaden.

8:50 – Így láttuk mi eddig az árvizet

Fotóösszeállításunkat itt találja.

8:44 – Egyre nehezebb haladni Budapesten

A BKK legfrissebb tájékoztatása szerint jelenleg 10 percet meghaladó késésekre kell számítani a9-es, 29-es, 91-es, 86-os, 134-es, 162-es, 260-as, 291-es vonalakon. A közlekedési vállalat folyamatosan frissülő közlekedési információi itt!

8:26 – Árvíz miatt tanítási szünet

Két napig nem lesz tanítás a nagymarosi iskolában, ahol a konyha kapacitásának egy részét az árvízi védekezők ellátása köti le. A rendkívüli szünet körülbelül 400 gyermeket érint. A napközis konyhán most főként a gáton dolgozó csaknem 300 embernek, továbbá az óvodásoknak, az időseknek, valamint az épület egyik szárnyában elhelyezett kitelepítetteknek főznek – mondta el Petrovics László polgármester.

Nagymarosnál éjféltől reggelig 6-7 centimétert csökkent a Duna vízszintje.

8: 21 – Sorra dőlnek a rekordok

A Duna Budapesttől délre fekvő területein is – ahol még árad a folyó – rekordmagasságú a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint.


Így tetőzött a Duna Budapesten – kattintson a képre!
Fotó: Berecz Valter

Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt. Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord. Dunaföldváron 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték. Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél. Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

8:16 – Baleset a 3-as metróban

Baleset miatt nem jár a hármas metró a Deák Ferenc tér és a Nagyvárad tér között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő reggel a Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a metrót autóbuszokkal pótolják. Összesen ötven buszt állítottak forgalomba.

08:11 “Gátat nem adunk fel”

„Ma a súlypontáthelyezés napja van, mostantól kezdve a déli területekre kell összpontosítani” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Mint elmondta, a Budapest alatti szakasz megvédése óriási feladat, továbbra is erős összefogást kér. „Nagymarost, Dunabogdányt és a szigetmonostori üdülőövezetet is megvédtük” – jelentette be. A miniszterelnök szerint négy veszélypont van a fővárosban, amelyekre figyelni kell: a Margitsziget, a Római-part, a rakpartok és a Dagály környéke. Elmondása szerint a vízügyi veszélyhelyzet szerdára megszűnik.

A jövőbeli órákról bejelentette, a védvonalak stabilak Budapestnél, az országban 86 helyen védekezünk, s gátat nem adunk fel.

07:45 Helyzetet értékel a kormányfő

Orbán Viktor miniszterelnök reggel 8 órakor sajtótájékoztatót tart a Római-parton az árvízi védekezésről.

A minsizterelnök vasárnap bejárta Dunaalmást, Szentendrét, a Római-partot és a Margitszigetet (forrás: Orbán Viktor/Facebook):

07:40 – Záporok ma is

Hétfőn egy hidegfront miatt délelőtt a Dunától keletre, délutántól délnyugat felől egyre több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel, melyek északkelet felé mozognak majd – írja az Időkép.

07:34 – Így fest a Margit híd/budai hídfő

Fotó: Hír24

07:17 – megerősítik a gátakat

Az új Római-parti védmű megépítésével párhuzamosan a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon is megerősítik az elsőrendű védművet. Mint Tarlós István főpolgármester elmondta, hétfőre virradó éjszaka nem történt rendkívüli esemény a Duna tetőzésével kapcsolatban a fővárosban, szavai szerint Budapest nagy valószínűséggel “megússza ezt az árvizet”. A szentendrei mobilgáttal kapcsolatban jelezte, hogy a szerkezet jól vizsgázott. Arról is beszámolt, hogy az új védmű építésével párhuzamosan meg fogják erősíteni a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon az elsőrendű védművet. Arra is kitért, hogy sok mindent felül kell vizsgálni Budapesten, köztük a Bem rakparti mellvédfalelemeket, amelyek öregek, de úgy tűnik, most kibírják a nyomást.

06:40 – Újraindult a HÉV

Hétfő reggel részben újraindult a HÉV-közlekedés a Szentlélek tér és a Margit híd között a szentendrei vonalon. Az 5-ös, szentendrei HÉV minden második szerelvénye csak a Szentlélek térig közlekedik, de a reggeli csúcsidőben továbbra is közlekednek a pótlóbuszok is. A BKK a Szentlélek térről a sűrűbben közlekedő 1-es és 1A villamost, illetve a tehermentesítésükre indított, a Bécsi út és a Lehel utca között közlekedő 1B villamost ajánlja.

Káosz a közlekedésben

Jelentős forgalmi változások lépnek életbe hétfőtől Budapesten a Duna áradása miatt, a Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak. Bővebben itt olvashat arról, hogyan közlekedhet ma>>>

Duna által elöntött Széchenyi rakpart – Fotó: MTI

További apadások

Nagymarosnál 6 órakor 744 centiméter volt a vízállás, éjjel 2 órához képest 3 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál pedig 795 centiméter volt a víz szintje, 5 centivel alacsonyabb a négy órával korábbinál. Komáromnál is folytatódott a nagyobb ütemű apadás, az éjjel 2 órás 812 centiméterhez képest 10 centimétert csökkenve, 6 órakor 802 centiméteren állt a Duna. Nagybajcsnál 20 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás négy óra alatt, reggel 6 órakor 782 centimétert mutatott szintjelző.

Győrújfalunál a tetőzéshez képest már legalább 60 centimétert apadt a Mosoni-Duna, a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál. Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz, hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre.

Folytatódnak az útlezárások

Vízátfolyás miatt lezárta a rendőrség hétfő hajnalban a fővárosban a Váci út mind a négy, városba vezető sávját az Árpád út és az Árva utca között. A Váci úton a városból kifelé tartó oldalt kétirányúsították, így ott mindkét irányban zajlik a forgalom.

A rendőrség Győr-Moson-Sopron megyében két helyszínen is forgalom-korlátozást rendelt el az árvízzel összefüggésben. A 1401-es számú utat Dunaszeg és Mosonmagyaróvár között gátépítési és egyéb árvízvédelmi munkálatok miatt zárták le, így Dunaszeg, Győrladamér és Győrzámoly lakói kizárólag Győr irányába tudják elhagyni a településüket. Győr és Dunaszeg között az érintett községek lakói lakcímkártya bemutatásával, a településeken dolgozók munkahelyi célforgalommal közlekedhetnek. Az 1. számú főutat az M19-es autóút Győr-likócsi csomópont és Komárom között zárták le, a forgalmat az autópályára terelik, a sztráda Győr-Komárom közötti szakasza díjmentesen használható. Budapest felől az 1-es főúton közlekedőket a Komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es autóút Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza a főútra.

Önkéntesek homokzsákokat pakolnak a Batthyány téren – Fotó: MTI

Figyelik a védműveket

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a védműveket Budapesten. A védelmet az éjjel 1500 ember látta el Budapesten, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, a csatornázási művek szakemberei és a lakosság is védekezik a Batthyány tér és a Bem József tér között. Hét kiemelt helyszínt kezelnek a fővárosban, a Margitszigetet, a Római-partot, a Rév utcát, a Dagály fürdő mögötti területet, a Bem József teret, a Batthyány teret, valamint a Lukács fürdőt.

Eddig 307 embernek kellett elhagynia az otthonát a főváros a területén.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik