Belföld

Aranyérmes és 80 éves is a gáton

Az árvíz kapcsán tanúsított – példátlan - összefogásról szóló beszámolók elárasztják a közösségi médiát. A Facebook-oldalakra sorra érkeznek a hálálkodó posztok.

Négy Budapesten nem kellő önkéntes, meg egy szorgalmas sofőr egy óra alatt összeszervezkedett, és elindult Süttőre. A helyiek szinte mind kint voltak a parton, gyerekek és idősek is, és nagyon csodálkoztak, hogy idegenek képesek voltak lemenni segíteni!”- írta Eszter az Árvíz 2013 Facebook-oldalon. Míg egy másik csapat Erdélyből – önköltségen – érkezett lapátolni a Komárom-Esztergom megyei községbe.

Viktor szerint a szigetmonostoriakat is dicséret és köszönet illeti, „kiváltképp azoknak, akik lapátoltak, illetve láttak el minket szendviccsel, kávéval, pogácsával és sok minden mással” – olvasható az Árvíz 2013 Összefogás posztjai között.

Kelemen Gábor Magyarország első ételmegosztó internetes portálján várja a felajánlásokat. Elsősorban azokét, akik nem akarják kidobni a feleslegessé vált, de még használható élelmiszereiket, de a felhívás azoknak is a szól, akiknek jól jönne egy doboz konzerv vagy egy csomag hagyma.

Dunakeszin is akadt bőven tennivaló az elmúlt napokban: az önkéntesek és a rendőrök 3-4 órás váltásokban őrködtek a gátaknál. “A szendvicsek, víz, kávé folyamatos osztását a Polgármesteri Hivatal lelkes legénysége és leánysága végzi, de mindenki ott segített ahol tudott, boltba szaladt, embereket szállított, telefonos ügyeletet biztosított, dokumentált, öröm volt nézni a sok lelkes embert, ahogy egy csapatként dolgoznak. Köszönjük a felajánlásokat és mindennemű segítséget. Kitartást a gáton őrködőknek! Nincs már sok hátra!” – üzente Anikó ugyancsak a Facebookon.

Táton a 80 éves Farkas Kati néni ragadott ásót és lapátolta a homokot a zsákokba. A helyiek szerint az idős asszony fiatalokat megszégyenítő tempóban és lelkesedéssel vette ki a részét a nehéz fizikai munkából.

“Annak ellenére, hogy leszakad a karom és a hátam, a mai Dagály strandos “pakolás” remek móka volt! Csodálkoztam, hogy szülők a gyerekeiket is kihozták dolgozni, a tűzoltók, bár sokadik napja folyamatosan tolják, de egy rossz szavuk nem volt, nem panaszkodtak! … és még sorolhatnám, hogy köszi a szendvicseket, amiket egy hölgyemény hozott két szatyorral, a pizzafelajánlásokat, stb.” – hálálkodott a Dagálynál segítkező Attila.

Marosi Ádám világbajnok, olimpiai bronzérmes magyar öttusázó pedig az országos bajnokságon szerzett aranyérmével a nyakában sietett a Margitszigetre vasárnap, hogy segítse az árvízi védekezést. (Marosi egyébként hivatásos katona.)

Az alábbi videón nézelődőből lett önkéntesek szorgoskodnak:

Segítőket továbbra is folyamatosan várnak, a térképet itt találja!

Ha pedig a legfrissebb árvízi helyzetről olvasna, ide kattintson!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik