Belföld

Árvíz: így közlekedhetünk ma

árvíz (árvíz)
árvíz (árvíz)

Jelentős forgalmi változások lépnek életbe hétfőtől Budapesten a Duna áradása miatt.

A közösségi közlekedés segítése érdekében buszsávot jelölnek ki az M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán a leállósáv helyén az Egér út és a mostani buszsáv kezdete között, valamint a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig a városközpont felé.

A Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen két sávon lehet felkanyarodni, a Dombóvári út felől elsőbbségadási kötelezettség lép életbe a hídra felhajtáskor.

A Budafoki útnak a Bogdánffy út és a Szent Gellért tér közötti szakaszát lezárják a közúti forgalom elől, ide csak a hatóságok és a 86-os, valamint a 133E és a 233E autóbuszok hajthatnak be. A Budafoki út külső kerületekből érkező forgalmát a Rákóczi hídra és a Petőfi hídra terelik.

A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára nem lehet hétfőtől autóval felhajtani, azt csak a közösségi közlekedés járművei használhatják.

A Török utcát az autóbuszok számára megnyitják észak felé is a Margit körút és az Üstökös utca között. A közúti forgalom az utat észak felé nem használhatja. A módosítás miatt éjjel a Török utcában parkoló autókat elszállítják.

A belváros irányába haladó 53-as, 150-es és 250-es autóbuszjáratokat a Nagyszőlős utcából a Hamzsabégi útra terelik, onnan kanyarodnak a Bartók Béla útra. Az Ajnácskő utcába és a Hamzsabégi útra csak az autóbuszok hajthatnak be hétfőtől a Bartók Béla út felé. A Budaörs és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedő 240E autóbuszok is a Hamzsabégi útra terelve közlekednek.

A Döbrentei tér és a Clark Ádám tér között is lezárják a felső rakparti utakat a közúti forgalom előtt, a Döbrentei utcába és a Lánchíd utcába északi irányba csak a 86-os autóbuszok hajthatnak be. Az autósok az Erzsébet híd és a Szent Gellért rakpart felől az Attila út felé haladhatnak.

Az Óbuda és a belső budai területek között összeköttetést jelentő 17-es villamos forgalmának fenntartásához, egyirányúsítják a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig a kifelé vezető irányban.

A Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is zárva maradnak. A 11-es, 39-es és 111-es autóbuszok a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán téri végállomásra járnak. A 9-es, a 86-os, a 160-as és a 260-as autóbuszokat terelt útvonalon közlekedtetik, ezek végleges forgalmi rendjét hétfő reggelig teszi közzé a BKK. Jelentősen gyakrabban fog járni a 61-es villamos, a 19-es és 41-es villamosok a Döbrentei tértől terelt útvonalon a Széll Kálmán térre közlekednek.

A Kongresszusi Központ parkolóját az árvízi rendkívüli forgalmi rend idejére P+R parkolóként működteti a XII. kerületi önkormányzat, használata egy BKK-vonaljegy ára, 350 forint egy napra.

A fővárosi önkormányzat kéri a budapestieket, illetve a fővárosba tartó ingázókat, hogy az autózás helyett a közösségi közlekedést válasszák.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik