Belföld

Portik állhat Kósa lejáratása mögött

portik tamás (portik tamás, tek, maffia, )
portik tamás (portik tamás, tek, maffia, )

„Ez a legalja” - mondta Hende Csaba arról, hogy kuplerájokba akarták csalni a politikusokat.

Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója állhatott a Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester ellen a 2010-es országgyűlési választások előtt indult lejárató akció mögött – hangzott el a köztévé Híradójában. Egy hónappal a 2010-es választások előtt került fel az internetre az a videofelvétel, amelyen egy férfi vesztegetéssel vádolta meg Kósát.

A férfi később azt mondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kényszerítette a szöveg felolvasására. Az ügyben nyomozás is indult, amelyet felfüggesztettek. Az ügy aktáit idén februárban újra elővették – mondták el a hírműsorban. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: “az ügyben kényszerítés bűntettének gyanúja miatt újraindult nyomozás április 26-ától fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik.

Az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztálya folytatja, jelenleg ismeretlen tettes ellen”. A Híradó birtokába került három évvel ezelőtti rendőrségi dokumentumból az derül ki, hogy a Kósa Lajos elleni lejárató kampány mögött Portik Tamás állhat. A rendőrök szerint nem kizárt, hogy a videón látható férfit kényszerítették arra, hogy a debreceni polgármesterről valótlanságot állítson.

Az ügy érdekessége, hogy az iratot osztályvezetőként az a rendőrtiszt írta alá, aki ma a V. László vállalkozóval kapcsolatos rendőri korrupciós ügyben előzetes letartóztatásban van. A rendőrök szerint a felvétel az V. kerületi Galamb utca 4-es számú ház egyik lakásában készülhetett. A lakást korábban Portik Tamás fiának cége bérelte. A cégbíróság adatai szerint a kft. fő tevékenysége videofelvételek készítése.

2008-ban Portik találkozott Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával. A találkozókon készült hangfelvétel leirata a múlt héten került nyilvánosságra. Ebből kiderült, hogy Portik Tamás felajánlotta a titkosszolgálat vezetőjének: terhelő adatokat szerez vagy kreál közéleti szereplőkről. A jegyzőkönyv szerint Portik Tamás arról is beszélt 2008-ban, hogy mindent elkövet, hogy 2010-ben az MSZP nyerjen a választásokon.

„Ez a legalja”: kuplerájokba akarták csalni a politikusokat

Két alvilági bűnöző találkozásaként jellemezte Hende Csaba az Echo Tv Híradójában Portik Tamásnak, az Energol Rt. egykori igazgatójának és Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójának a találkozóit. A honvédelmi miniszter azt mondta: Laborc Sándor az alkotmányos jogrendet lábbal tiporta, amikor 2008-ban összeállt a hétpróbás, nehézsúlyú bűnözővel, azért, hogy a demokratikus ellenzéki pártok választási esélyeit lerontsa.
„Például azon keresztül, hogy vezető politikusokat elcsaljanak kuplerájokba, amely ugye egy törvénytelen üzletág. Legálisan ilyen intézmények nem működhettek volna Magyarországon, és ott kompromittáló felvételeket készítve hogyan lehetne őket zsarolni. Amikor Portik Tamás azt mondja, hogy ez nagyon jó ötlet, mert neki van ilyen kuplerája, ahol mindez lebonyolítható, akkor édesdeden elkezdenek nevetni. Nos, ez a legalja!” – hívta fel rá a figyelmet Hende Csaba.
Gyurcsány Ferenc szerdán szintén beszélt az ügyről. Azt mondta: a közélet botrányok sorozatából áll. Emlékeztetett rá, hogy a Laborc-Portik-üggyel kapcsolatban a kormánypárti politikusok azt mondják, ők soha nem találkoznának bűnözőkkel. “Őszintén szólva nem tudom, hogy akkor hogyan tartanak frakcióülést” – közölte a volt kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik