Belföld

A Fideszben tudják kiről beszélt Laborc és Portik

A képviselők meghallgatták az eredeti felvételeket.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében tartott kihelyezett ülést az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Ott akarták/tudták meghallgatni azokat a hangfelvételeket, melyeken Laborc Sándor (egykori NBH-főigazgató) és Portik Tamás (az olajszőkítéssel foglalkozó Energol Rt. egykori igazgatója) beszélget.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A képviselőket nem a beszéd tartalma érdekelte, hanem az, hogy a korábban nyilvánosságra hozott leirat egyezik-e az eredeti felvétellel. A fideszes Csampa Zsolt a felvétel meghallgatása után úgy találta: igen.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a közzétett leiratokban “nincsen se csűrés, se csavarás”, az abban foglaltak szó szerint megegyeznek azzal, amit a képviselők hétfőn meghallgathattak.

Csampa szerint a bizottság tagjai külön-külön hallgathattak bele a két felvételbe, amelyben nem voltak kisípolva a leiratokban kitakart nevek.

Hozzátette, a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésére alakítja ki álláspontját az ügy további teendőiről, a hangfelvétel nyilvánosságra hozásáról pedig a belügyminiszternek és az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának kell döntenie.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a Portik és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára.

A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik személy társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Ha kíváncsi, mi történt eddig a Laborc–Portik-találkozó kapcsán, itt összegyűjtöttük!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik