Belföld

Díjazták az értelmi sérültek zeneiskoláját

Tegnap éjfélkor lezárult a SozialMarie közönségszavazása. Három projekt kapott díjat.

A magyar mezőnyben a Zeneiskola értelmi sérülteknek kapta a legtöbb, 1069 szavazatot. A 16 évvel ezelőtt létrehozott alapítvány zeneiskolai rendszerben foglalkozik értelmi sérült gyermekek és fiatalok hangszeres oktatásával, jelenleg ugyanis Magyarországon az értelmi sérültek nem tanulhatnak állami zeneiskolákban.

Az egyesület egyedüliként foglalkozik zeneiskolai rendszerben értelmi sérült gyermekek és fiatalok, Down- és Williams-szindrómások, autisták hangszeres oktatásával. Ők meghatározott tanrend szerint, zene- és gyógypedagógusok irányításával, egy speciális módszer segítségével heti több órában tanulnak muzsikálni.

Az osztrák pályázatok közül a bécsi Mobil szociális piac állattartóknak nyert díjat, 2902 szavazattal. Az egyesület alacsony jövedelmű állattartóknak segít kedvezőbb áron állateledelt beszerezni. Az ember és állat közti kapcsolatot közös programok fonják szorosabbra.

A legnépszerűbb cseh pályázat a Memory of Nations lett, 1791 szavazattal. A projekt keretében a 20. századi totalitárius rendszerek szemtanúinak elbeszéléseit és forrásait gyűjtötték össze.

A közönségszavazás 2013. február 26. és március 25. között zajlott a SozialMarie honlapján. Szavazni az idén benyújtott osztrák, magyar és cseh projektekre lehetett, mindenki egy szavazatot adhatott le országonként a kedvencére.

Az Unruhe Magánalapítvány tavaly óta hirdeti meg a közönségdíjakat is a 15 SozialMarie díj mellett. A SozialMarie díjakat a közönségszavazás eredményétől függetlenül ítéli oda a zsűri a leginnovatívabb pályázatoknak. A három közönségdíjas projektet a május 1-jei bécsi díjátadón mutatják be.

A SozialMarie a változó társadalmi-politikai körülményekre innovatív megoldásokkal reagáló projekteket keresi. A cél, hogy közkinccsé tegyen innovatív szociális ötleteket és megvalósult projekteket, elősegítse az innovatív kezdeményezések közötti kapcsolatok építését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik