Belföld

Kinek a pap…, kinek a polgármester?

Katolikus-pap(430x286)(1).jpg (katolikus, pap, )
Katolikus-pap(430x286)(1).jpg (katolikus, pap, )

A kisteleki polgármester új plébánost kér a püspöktől. Korábban Kecelen volt vita a fideszes politikus és a pap között.

A Délmagyarország szerint a döntés már decemberben megszületett. Akkor kért Nagy Sándor (Fidesz) polgármester felhatalmazást arra, hogy a „megöregedett, elfáradt” Laczkó atya helyett másik plébánost kérjen. A képviselő-testület áldását is adta arra, hogy a polgármester „a katolikus egyházzal tárgyalást folytasson új plébános kérése tárgyában”.

Nagy Sándor szerint „a helyi hitélet és a hitoktatás sem úgy megy, mint régen. Sokan azok közül, akik templomban szeretnének esküdni vagy megkereszteltetnék a gyereküket, inkább elmennek Ópusztaszerre vagy a pálos rendiekhez, ahol nagyobb a fogadókészség, és nincsenek olyan szigorú követelmények. Pedig ugyanarról az egyházról van szó”.

A püspök a találkozón nem nyilvánított véleményt. A polgármester azt mondja, az egyház és a város között jó a kapcsolat, noha az óvoda ügyében összekülönböztek Laczkó atyával. A karácsonyi koncerten korábban mindig mondott pár szót, most viszont az atya kikötötte, nem szólalhat meg a templomban. Ezt sajnálta, de tudomásul vette – mondta Nagy Sándor. A pap a lecseréléséről szóló kérésről a múlt szombaton értesült. Ajánlott levélben kért magyarázatot a polgármestertől.

Korábban Kecelen robbant ki vita a pap és Haszilló Ferenc (Fidesz) polgármester között. Az ügy megjárta a sajtót, miután a plébános szentbeszédéről felkerült egy felvétel a világhálóra. Burányi Roland azt  mondta: „Vannak olyan testvéreink, akiknek jelenléte nem kívánatos, éppen ezért Haszilló Ferencet és Ugron Gyulánét kitiltom minden egyházi intézményből, így a katolikus iskolából is. Minden közös együttműködésnek vége, mert ilyen emberekkel nem lehet.” Hozzátette: a Fidesz-frakció tagjai is nem kívánatos személyek a számára.

Később a plébános látványosan kibékült a polgármesterrel. A Népszabadság tudósítása szerint így fogalmazott: „Közeledik a nagyböjt, amikor úgy illő és üdvös, hogy kiengesztelődjünk egymás iránt. Igaz, mondtam bizonyos dolgokat vasárnap, de a békesség érdekében inkább visszavonok mindent. Kecel érdeke azt diktálja, hogy ne veszekedjünk, hanem jó példával rukkoljunk ki a nagyböjt előtt. Erre kezet rázunk.”

A pap kontra polgármester vita korábban a filmeseket is megihlette. A második világháború utáni olasz ideológiai zűrzavarban Don Camillo, a pap (Fernandel) és Peppone (Gino Cervi), a kommunista polgármester harcából egész sorozat készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik